Царевец грейва във виолетово по повод Световния ден на недоносените бебета

МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов“, Община Велико Търново и фондация „Нашите недоносени деца“ организират празник по повод Световния ден на недоносеността на 17-ти ноември от 10,30 ч. в сладкарница „Неделя“ в Старата столица.

На тържеството са поканени всички семейства с деца родени с ниско тегло, под 2500 гр., и лекувани в Неонатологичното отделение в областния стационар, който тази година отбелязва своята юбилейната 150-та годишнина.

Специално за събитието поздрав към родителите, медиците и децата ще отправят малчугани от ЦДГ „Соня“ и ученици от музикалните паралелки при СУ „Ем. Станев“ във Велико Търново.

Пред родители и гости по темата за „Ретинопатия при недоносеното дете. Ранна профилактика и лечение“ ще говори началникът на Отделението по неонатология д-р Кина Николова.

Във времето от 13:00 до 16:00 ч. специалистите от Отделението по неонатология при МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ ще извършват безплатни прегледи на недоносени деца на място в стационара.

По традиция от 17:30 до 18:00 ч. крепостта “Царевец” ще бъде осветена във виолетово. Това e цветът, избран от Световната здравна организация, който ангажира световната общественост към тежките проблеми на новородените c ниско тегло.

От началото на 2017 г. досега преминалите през Отделението по неонатология недоносени бебета са над 120 на брой. Най-голям е процентът на децата родени с тегло от 2000 до 2500 гр. Само 2 бебета са били с тегло под 1000 гр. Това се дължи на добрата акушеро-гинекологична помощ, която бременните жени получават от търновските специалистите. Високо рисковите недоносени деца своевременно биват насочвани към Университетската болница в Плевен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България