Цацаров: Двойно повече сигнали и ръст на досъдебните производства за купуване на гласове

"Сигналите за изборна търговия нарастват с всяка изминала година", заяви главният прокурор Сотир Цацаров в родния си град Пловдив, където упражни правото си на гласуване за 44-о Народно събрание. "Работата ни е интензивна. В сравнение с предишните парламентарни избори през 2014 г. сигналите сега са се увеличили, а се очаква до края на изборния ден да станат още повече", заяви Цацаров и се аргументира с конкретни данни - при 374 сигнала през 2014 г. техният брой е скочил на 534, а досъдебните производство преди началото на изборния ден през 2014 г. са би

ли 59 срещу 73 сега. Последните 3 случая на изборни нарушения в страната са в Плевенска област, където има и арестуван председател на Секционна избирателна комисия (СИК). "Очаквам до края на изборния ден броят на сигналите и образуваните досъдебни производства да се увеличат още повече", допълни главният прокурор на България.

Сотир Цацаров съобщи, че вече е постановена една присъда от 1 година и 11 месеца лишаване от свобода по обвинение за купуване на гласове в Мездра, а до сутринта на 26 март (неделя) са повдигнати обвинения на 8 лица. "Схемите за купуване на гласове са същите като досега – индивидуално в определени населени места, на определена част от населението и корпоративен вот. Именно с този вот работодатели от големи компании подсказват или внушават на подчинените си чрез всякаква агитация и раздаване на храни и други стимули", заяви още Сотир Цацаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право