Цветанка Петкова от Враца: Програмата на доктор Емилова прибавя години към живота

От 23 години жената следва съветите на лекарката

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Цветанка търси помощ от д-р Емилова през декември 1997 г., скептично настроена, че някой може да я избави от непрестанните страдания. За програмата на плодове, чай и мед чува случайно по радиото и се свързва с лекарката.

Тогава медицинският център работи в “Албена” и за няколко дни остава откъснат от света при температури от минус 19 градуса и стихийни ветрове. Цветанка си спомня, че питала дали с танк или с хеликоптер ще я откарат до болница, ако направи криза. И лекарката си задавала безброй въпроси за състоянието на жената, но била твърдо убедена, че ще я изправи на крака, ако спази всички предписания.

Цветанка имала кръвно 220/140 и всяка минута била застрашена от инфаркт или инсулт. Имала различни сериозни увреждания след транспортно произшествие, известно време се движела с патерици. Страдала от синузит, заболявания на бъбреците и злъчката, язва и др. Открили є диабет от втори тип, уголемяване и омазняване на черния дроб. Тежала 87 кг при ръст 147 см. Затлъстяването допълнително натоварвало организма, появили се болки в ставите, сънят бил накъсан и непълноценен. Според д-р Емилова Цветанка била само на крачка от инвалидизация.

Първите резултати удивили и насърчили и лекарката, и пациентката. С няколко дни на плодове, чай и мед кръвното станало 110/70. Цветанка обаче не можела да се вдигне от леглото, защото нормалните стойности били нещо ново и стресиращо за организма є. Лекарката била до нея непрекъснато, преместила в стаята є апарата за електрокардиограми, не я оставяла сама даже и нощем.

Никой не е направил за здравето ми толкова, колкото д-р Емилова, споделя Цветанка. И не пести възхищението си от всеотдайността и компетентната отговорност на лекарката. Не крие сълзите си, но държи да подчертае, че всичко лошо и мъчително е оставено в миналото и сега е необходимо да се разкаже доброто, за да може мнозина тежко болни да повярват, че има надежда за спасение.

Жената останала 15 дни на плодове и чай в медицинския център и още 5 в дома си, въпреки че били коледни празници. Промяната в храненето за Цветанка била цяло чудо. Менюто є до срещата с д-р Емилова било от месо и млечни продукти. Спомня си, че плодове и зеленчуци консумирала по изключение. При първото посещение в центъра мислела, че ще приема обичайното си меню и допълнително ще приема по 1 кг плодове.

С новата 1998 година дошли и много радостни новости за Цветанка. Състоянието є бързо се подобрявало, безбройните лекарства намалявали под контрола на лекарката, връщали се силите и добрият сън. През януари, май и октомври оставала в центъра за по десетина дни и старателно се подготвяла за правилните захранвания у дома.

Казва, че благодарение на д-р Емилова преживяла истинско чудо и много искала повече хора да се докоснат до нейните знания и опит. Заедно с друга последователка на програмата организирали срещи на лекарката във Враца. Интересът бил огромен - от хора, решени да променят вредните си навици, от медии, дори от лекари. Социалните мрежи в края на миналия век били не във виртуалното пространство, а в живия контакт и споделеното доверие.

Цветанка нямала и миг съмнение, че някой може да се разочарова от програмата. Времето доказало убедеността є и умножило привържениците на здравословния живот. В най-активните си години жената била образец за невероятна промяна. Въпреки натовареността с работа и семейни ангажименти, намирала начин да прилага наученото от лекарката. Цветанка работела като завеждащ дома на техниката във Враца, а после в лаборатория за рентгенофлуорисцентен анализ, след специализация по изследване на металите в Мюнхен и Виена.

Спазвала точно препоръките за здравословен живот и отбелязва, че при някое отклонение състоянието є се влошавало. Посещава медицинския център всяка година, понякога и по два пъти. Пропуските били само по изключение. Цветанка има дъщеря и син и трима внуци. На никого не натрапва избрания стил на живот и предпочита да оставя младите да имат свой път към здравето.

По-рано правела много торти, най-различни сладкиши и закуски. Сега по изключение приготвя на съпруга си палачинки, защото плодовете са толкова разнообразни и вкусни, че по естествен път са изместили десертите. Цветанка винаги е обичала да експериментира в кухнята и да научава нови неща. Възхитена е от кулинарното училище на Веселин Станков и се е оборудвала с необходимите за бързо и лесно готвене уреди и пособия. За семейното меню приготвя и месо, но го консумира много рядко, като внимава за качеството.
Когато гостува на семейството на дъщеря си в София редовно изненадва всички с вкусна трапеза- с амарант, просо, чия, варива, много зеленчуци, постни сърми и др. Казва, че вегетарианската кухня съвсем не е сложна и отнемаща време. И освен здравословна, е изненадващо изкушаваща и разнообразна.

Цветанка определя медицинския център като средище за научаване на полезни новости от лекциите на д-р Емилова, добра профилактика и пълни изследвания и истинска почивка в най-красивите кътове на България- на морския бряг и в Боровец. У дома си е създала навик, по съветите на д-р Емилова, да научава всеки ден по нещо ново, за да има свежа памет и добро настроение. Взела е всички дискове с филми, препоръчвани от лекарката, като и всички книги с ценни съвети.

Казва, че те са част от въздействието на положителната енергия, излъчвана от лекарката и целия екип. Винаги на сбогуване им пожелава здраве и сила, за да помагат на още много хора. И ще продължи да идва в медицинския център, защото най-добрите приятели е намерила точно там през годините на невероятна промяна.

Рецепта на главен готвач Илия Илиев

Амарант със зеленчуци (1 порция)

Продукти:
30 г. амарант,
10-15 г. кромид лук или праз,
20 г. морков,
20 г. тиквичка,
20 г. глава целина /обелена/,
1/2 скилидка чесън,
по 1 щипка морска или хималайска сол, риган и куркума,
клонка лимонена мащерка,
3-4 листенца пресен босилек
Приготовление: Амарантът заедно със зеленчуците, нарязани на кубчета се слага в подходяща тенджерка и се добавя вода в съотношение 5 към 1 /вода -амарант/. Слага се мащерката и се задушава, докато се поеме водата. Преди сваляне от огъня, се прибавят подправките и се разбърква добре. По желание се консумира с магданоз и сок от лимон.

Коментари

Задължително поле