Цветан Цветанов разговаря с Ян Бжежински и Даниел Фрийд от Атлантическия съвет

По време на третия ден от посещението си във Вашингтон председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов проведе срещи с високопоставени американски експерти в областта на международната сигурност, съобщиха от партията. По време на среща в Атлантическия съвет с Ян Бжежински и посланик Даниел Фрийд бяха обсъдени въпроси от международния дневен ред на Балканите и Черноморския регион. Припомняме ви, че Ян Бжежински е бивш зам.- министър на отбраната на САЩ (2001-2005 г.) с ресор Европа и НАТО при президента Джордж У. Буш, а преди това е заемал постове в Съвета за национална сигурност и сенатската Комисия за външни връзки в американския Конгрес. Посланик Даниел Фрийд е бивш помощник държавен секретар на САЩ (2005 - 2009 г.) по въпросите на Европа и Евразия и координатор по санкциите срещу трети държави в американската администрация (2013 - 2017 г.).

Участниците в срещата изразиха безпокойство от ескалирането на напрежението в Черноморския регион. Именно поради това е необходимо да се работи в насока по-добра координация между съюзниците от НАТО в региона, за да се придобие капацитет за адекватна реакция при военна или асиметрична заплаха за суверенитета на страните-членки. Към момента най-голямо предизвикателство са авторитарните режими и използваните от тях неконвенционални средства за конфронтация - фалшиви новини и дезинформация, тролове, кибератаки и други. Беше изразена силна подкрепа за наскорошното решение на българския парламент да даде мандат на правителството да започне преговори с американската страна за закупуване на 8 изтребителя Ф-16. Според американските експерти по този начин ще бъде гарантирана оперативната съвместимост на българските военно-въздушни сили с ВВС на съседните натовски държави.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов представи важността на Западните Балкани в светлината на Берлинския процес. Именно европейската перспектива пред страните и членството в НАТО за някои от тях дават хоризонт за развитие през следващите десетилетия. Подобно разширение на Евросъюза ще има положителен ефект върху целия регион.

Двете страни се договориха да продължат да обменят информация редовно, както и да се търсят възможности за задълбочаване на контактите помежду им.

Коментари

Задължително поле