Цвета Караянчева: 24 май остава най-сплотяващият ни, най-българският празник

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в Кърджали в тържественото честване по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май. То започна с празнично шествие от Дома на културата до паметника на Освободителите в града.

24 май остава най-сплотяващият ни, най-българският празник, празник на вдъхновението, на осъзнатата жажда за просвещение и национален напредък, заяви председателят на парламента в словото си по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост пред участниците в тържествата.

Цвета Караянчева отбеляза, че няма друга дата в календара, която така да ни зарежда с позитивна енергия, с апостолски плам и чувство на заслужена гордост, че сме дали на „вси словени книги да четат“. Повече от 200 години ние, българите, празнуваме Деня на първоучителите Кирил и Методий и славим великото им дело, допълни още тя.

И днес, когато информацията ни залива като море, когато общуваме по-често в социалните мрежи, отколкото помежду си, Ви пожелавам да не губите онзи първичен глад за знания, който движи света напред, да съхраните своя устрем за полет и всички заедно да опазим бистър кладенеца на духовността, защото и децата ни ще пият от него, призова председателят на Народното събрание.

В празника участваха представителните блокове на учебните заведения и читалища от Община Кърджали, школата по спортни танци в града и детска вокална група „ДО РЕ МИ” и школата по арт балет към НЧ „Обединение 1913” с ръководител Огнян Камишев.

Коментари

Задължително поле