Йордан Цонев: Сотир Цацаров е великолепен юрист и интелектуалец, но е жертва на Иво Прокопиев

Нямаме с посолството на САЩ тема с "Магнитски". Темата с "Магнитски" господин Пеевски си я води в Америка

„За мен Сотир Цацаров е великолепен юрист и интелектуалец, но е поредната жертва на олигарха и медиен магнат Иво Прокопиев в битката му за овладяване на съдебната система, при това предизвестена жертва. Знаете, че Сотир Цацаров запорира имущество за 280 милиона на Прокопиев и тази битка е очевидна, няма защо да я коментираме. Трябва да се махне Сотир Цацаров, за да му бъде освободено имуществото. Досега не съм видял никой в обществото да пита как едно момче от обикновено комунистическо семейство има имущество за 280 милиона, но това е друга тема. Това е битката и Цацаров ще бъда поредната жертва в нея. Ще бъде жалко, ако правосъдната система загуби такъв капацитет”, заяви в интервю за Нова телевизия зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев и шеф на антикорупционната комисия в НС.

https://www.facebook.com/presscenterdps/videos/222429360089237

"Не винаги сме били на едно мнение с ГЕРБ по темата Цацаров и Гешев. Не е бил благосклонен към хора на ДПС, защото Дилян Пеевски има над 20 проверки, извършени от прокуратурата. За сметка на това прокуратурата е твърде благосклонна към Прокопиев. Оправдаха го на втора инстанция, оправда го съда на приятеля му Лозан Панов и прокуратурата не протестира на трета инстанция, което не е практика", каза Цонев, отричайки някакви зависимости между ДПС и главния прокурор. 

"Никога не сме приятели със Сотир Цацаров. Аз го познавам от комисиите, които съм ръководил, където сме го изслушвали. Като главен прокурор и шеф на КПКНПИ той винаги е откликвал на контрола, който сме искали да му осъществим. В тези комисии съм виждал, че срещу мен стои един великолепен юрист и интелектуалец. Ще бъде жалко, ако българската съдебна система губи такива юристи заради това, че си изпълняват задълженията", каза още Цонев. 

По думите му прокуратурата и КПКОНПИ нямат резерви към силните на деня и в полезрението им не попадат само хората, които не са във властта: "Не следя отблизо работата на КПКОНПИ. Впечатленията ми са, че навсякъде, където има случаи на конфликт на интереси или друго от предмета на работата на комисията, комисията винаги повдига винаги въпроса. Тази комисия зависи от това, което постъпва в нея, като данни и факти".

На въпрос относно намеренията на новото мнозинство в парламента за законови промени, които да разделят КПКОНПИ на две - едната част да се бори с корупцията, а другата да конфискува имущество, Цонев обясни: "Ще подкрепим всички намерения, ние сме проактивни. За антикорупционните мерки ние сме проактивни, преди ПП и преди кабинета. Ние внасяме антикорупционно законодателство. Но в този случай не става дума за става въпрос за антикорупционно законодателство, става въпрос за защита на олигарха Прокопиев. Всеки път го изразявам това отношение и никой не го поема. Кирил Петков и Асен Василев много се сърдят, когато кажа, че са проксита, че имат контакти с този медиен олигархичен задкулисен кръг. Те казват нямаме връзка. Но аз ви следя действията. Действията са винаги в полза и подкрепа на този кръг".

"Ще ви дам пример. Не познавам консула във Валенсия Пламен Георгиев. Освобождават го, и премиера казва, че трябва да се даде пример, че няма да има политическите назначения в дипломацията. Г-н премиер, да ви дам списъка с политическите назначения и да ги изчистите всички. Започвате с човека, участвал в запориране на имуществото на Прокопиев. Как да ви вярвам, че нямате връзка с Прокопиев? Вътре съм в нещата от 25 години, Прокопиев е доста всевластен човек", продължи той. 

Цонев коментира и това, дали ДПС ще подкрепи декларация на парламента срещу Гешев: "Зависи, нека видим. По коя причина Гешев да се оттегли. Нашият отговор на антикорупционното законодателство е различен от техния на това, как трябва да бъде реформирана съдебната система. Тя може да е с Гешев или без Гешев. Обаче нашите европейски партньори искат от нас промени в съдебната система в две посоки, не се посочват персони. Прокуратурата да стане отчетна и главния прокурор да може да бъде разследван независимо. ДПС работи върху конституционни промени, те ще бъдат в посока исканията на нашите европейски партньори в докладите. Ще бъдат пълен отговор на европейските изисквания. Работим на ниво експерти".

"Знаем, че съдебната система има нужда от реформи и ще дадем нашия принос те да са качествени. В докладите не виждаме персонални искания. Те са в медиите на Прокопиев", добави представителят на ДПС. 

По думите му, ДПС е подготвило пакет от законопроекти, с които да се затворят вратичките за осъществяване на корупция. "Ще махнем инхаус поръчките, да се махнат ПМС-тата  през които да се раздават пари. Тези закони ще бъдат внесени до един-два месеца", уточни той. 

Цонев коментира и кой според него ще е следващият гуверньор на БНБ: "Дянков, знаете ли за какъв е готвен от новата власт. Дянков, който има проблем с китайската връзка в Световната банка, сега е готвен за шеф на БНБ. Финансовият гуру на ГЕРБ 1 е готвен за шеф на БНБ от новата власт. Тогава Борисов каза, че Прокопиев му го е дал за министър".

Относно казуса със заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов, Цонев коментира: "За да изчистим това негово усещане, сезирахме ДАНС, да проведе детайлно разследване, дори да пита партньорските служби. Първо това е журналист, неприкосновеността на журналиста трябва да е гарантирана от институциите. Искаме разследване. Ние ще питаме и американското посолство, защото имаме право на това. Второ, въпросният журналист многократно е клеветил ДПС. Ние не вземаме под внимание това. Неговите клевети по наш адрес нямат значение, те не са от днес или вчера. Да сте чули да го заплашваме, да го съдим. Лично смятан, че политик да съди журналист е проява на лош вкус. Но ще питаме, защото е изключително важно да няма петно върху България, че се заплашва журналист", каза Цонев. 

"Ще стигнем до истината за това. Истината има две страни. Ако някой петни България, то трябва да си понесе отговорността", категоричен бе той. 

"Нямаме с посолството на САЩ тема с Магнитски. Темата с Магнитски господин Пеевски си я води в Америка. Това са санкции, които не действат на територията на ЕС, въпреки че българското правителство в услуга пак на въпросното лице направи едни черни списъци. Нали питахме ЕК? Отговорът беше категоричен - това е в нарушение на европейското право. Въобще не ни вълнува. Това е работа на американското правителство, по техен закон, това и е тяхно право. Господин Пеевски си обжалва процедурите по американското законодателство, със съответните американски адвокати. Пеевски мина през съда на народния вот, получи доверието на хората. Както видяхте в Търново той победи Христо Иванов", каза Цонев. 

"Направи ми впечатление, че Протестните партии осъдиха протеста, а когато те протестираха, протестът беше добър. В Белия автобус искаха да ни убият. А премиерът се хвали, че е бил на него. Защо тогава беше добро, а сега не е ?", запита Цонев, коментирайки протеста на "Възраждане" срещу ковид мерките. 

„Имаме конструктивно предложение за пенсиите”, каза Йордан Цонев. От ДПС смятат, че добавките към тях трябва да продължат докато продължава COVID кризата и да бъдат инфлационен инструмент.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта