ЦСКА си води полиция, плашат българите с бой

ЗАПОРОЖИЕ – ЦСКА тръгна с българска полиция за Украйна. „Червените“ гостуват на „Зоря“ на неутралния терен в Запорожие в мач от Лига Европа, защото в Луганск се водят военни действия. На малкото летище в украинския гранд се оказа, че ЦСКА води двама български цивилни полицаи. С влизането по автобусите започнаха да валят предупреждения: „Не излизайте от хотела“, „Не носете футболни артикули“, „Не говорете на български!“, „Не ходете на местни ресторанти!“ „Не говорете на руски!“

За първи път при гостуване на ЦСКА има толкова крути мерки за сигурност. Украинската полиция предупредила в София, че има антибългарски настроения, а причина за подобно нещо реално няма. В самолета на „червените“ имаше петдесетина запалянковци. Още поне толкова се очакват да пристигнат от Истанбул, след като гледаха мача за суперкупата на Европа между „Ливърпул“ и „Челси“.

Преди две седмици в Запорожие е имало проблеми между запалянковци на местния „Металург“ и „Будучвност“ от Черна гора. Това е изправило крак местните власти. Цивилните български полицаи предупредиха, че се работи в тясно сътрудничество с нашето посолство. Според органите на реда имало информация, че се очаквали между 150 и 200 екстремисти, чиято цел е да влязат във физически конфликт с българските гости на Запорожие. Делегатът на УЕФА също е предупреден за ситуацията.

Ситуацията е странна предвид, че Украйна редовно приема големи събития. Само два дни по-рано „Динамо“ (Киев) прие „Брюж“ в квалификация за Шампионската лига. А миналата година в столицата беше финалът на Шампионската лига между „Реал“ (Мадрид) и „Ливъррул“. През 2012-а съвместно с Полша страната прие и Евро 2012. В нито един от тези случаи проблеми с местни фенове не е имало.

Петимата славни ветерани Димитър Пенев, Димитър Якимов, Пламен Марков, Георги Велинов и Петър Жеков за пореден път бяха част от делегацията на ЦСКА. С тях беше и бригаден генерал Явор Матеев, който е запален привърженик на „червените“.

Коментари

Задължително поле