Църквата в поход срещу коронавируса

Икони на Свети Димитър, Свети Пантелеймон, икона на Богородицата майка от Лопушанския манастир бяха част от ществието във Видин.

Духовници търсят Божията помощ за изцеление

В Преображенския манастир се молят за спасение

Във Видинската епархия излизат на литийни шествия срещу заразата

Литийни шествия за призоваване Божията помощ за изцеление на страдащите и избавяне от болестта COVID-19 започват във Видинската епархия, съобщиха от митрополията.

Днес след архиерейска света литургия в катедралния храм “Св. Димитър Солунски”, от 11:30 ч, пред храма бе отслужен водосвет. По-късно при биенето на камбани литийното шествие се отправи по улиците на града, водено от видинския митрополит Даниил.

Икони на Свети Димитър, Свети Пантелеймон, икона на Богородицата майка от Лопушанския манастир бяха част от шествието във Видин.

Носени бяха икони на Свети Димитър, Свети Пантелеймон, икона на Богородицата майка от Лопушанския манастир, а също и мощи на Свети Иван Рилски от Чипровския манастир. Имало е също и хоругви и рапиди от църквите, съобщи секретарят на епархията Ирина Кръстева.

Днес литийни шествия ще се проведат в Монтана и в Берковица. След Божествена света литургия в храм “Св. св. Кирил и Методий” в Монтана от 11,30 ч, пред храма ще бъде отслужен водосвет, след което от 12 ч литията ще се отправи в града и ще завърши в храм “Св. св. Кирил и Методий”. Същият ден от 16 ч ще бъде отслужен водосвет пред църквата “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в Берковица.

Датите за литийните шествия в Кулска, Белоградчишка и Ломска духовни околии ще бъдат допълнително оповестени.

“Призоваваме православните християни в епархията да вземат участие в литийните шествия. Нека в дните на пост усърдно се помолим Бог да прояви Своята велика милост към всички страдащи, към лекуващите, управляващите и всички, които се трудят при сегашната усложнена от епидемията обстановка и ни даде благополучно избавление от болестта”, обявиха от Видинската света митрополия.

В Преображенския манастир край Велико Търново монасите също се молят за изцеление от страшната зараза, сподели пред “Труд” игуменът отец Георги.

Той допълни, че в обителта той и останалите духовници четат в определени дни и молитва срещу пандемията, която специално е била съчинена през март от двама гръцки духовници. Религиозното писание още тогава е било разпространено до всички храмове в целия християнски свят.

За целия християнски свят

Гръцки монаси написаха молитва срещу COVID-19

“Господи, Боже наш, Който си богат в милостта и чрез Твоето мъдро грижовно предводителство, направляваш нашия живот, чуй нашата молитва, приеми нашето покаяние за греховете, спри новата инфекциозна болест (новата епидемия), както спря наказанието на Твоя народ по времето на цар Давид. Ти, Който си Лекар на нашите души и тела, дарувай изцеление на заболелите, изправи ги бързо от леглото на страданието, за да Те славят, Спасителю Милостиви, здравите покровителствай от всякаква болест. Благослови, укрепи и пази, Господи, с Твоята благодат, всички с човеколюбива и жертвена любов, опази болните в техните къщи и болници. Отдалечи цялата болест и страдание от народа и ни научи да ценим живота и здравето като Твои дарове. Дари ни, Боже, Твоя мир и изпълни нашите сърца с неотстъпна вяра в Твоята закрила, в надежда с Твоята помощ и в любов към Тебе и ближния. Защото Твои са помилването и нашето спасение, Боже наш, и на тебе слава отдаваме, на Отца и Сина и Светия дух, сега и винаги и во веки-веков. Амин!” 

Указания от Синода

Бачковският манастир чака инструкции

В Бачковия манастир засега не се предвиждат литийни шествия и специални служби за изцелението на болните и ограничаването на епидемията от COVID-19. “Нямаме указания от Светия синод, а без такива няма как да направим нищо”, заяви за “Труд” игуменът епископ Сионий.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България