Църквата протегна ръка на медиите

Дядо Сионий показа на журналистите най-ценните издания в манастирската библиотека. Снимки: Българска Патриаршия

Надеждите са, че тази среща между тях ще има дългосрочни последствия, и то за добро

В цяла Ловчанска епархия се изучава вероучение

Църквата протегна ръка на журналистите – това се случи по време на първия по рода си квалификационен семинар („Църква, вяра, медии и общество“) за представителите на медиите, който се състоя в края на миналата седмица в Троянската света обител. Самата среща на журналисти и Църква е истинско събитие, което нямаше как да не отекне в публичното пространство. Не може да не призная, че журналистите бяха по-изненаданите от първата стъпка с открито сърце от страна на Св. Синод към медиите и резултатите със сигурност ще се видят в бъдеще. Тази среща наистина е много важна и тя ще има дългосрочни последствия – около това мнение се обединиха всички участници в нея. Лично българският патриарх Неофит изпрати поздрав с „архипастирски благослов и пожелания за успешна и доброплодна работа на семинара“.

Случи се и още нещо - Църквата разбра, че журналистите не са страшни, а са отворени за диалог. Защото искрената благодарност на представителите на медиите за всичко, което се случи на този семинар, бе дадена без капка лицемерие. Въпреки вековните традиции на институцията, представителите й се оказаха отворени за съвремието и с искрените си питания и коментари показаха, че съвсем не са закостенели. Теза, която се налага в публичното говорене напоследък, особено след посещението на римокатолическия папа в България.

Присъствието на двама митрополити на форума – Ловчанския Гавриил и Великотърновския Григорий, на Величкия епископ и игумен на Троянския манастир Сионий, бе ясен знак за желанието на Св. Синод да подобри комуникацията и сътрудничеството между Църквата и медиите. Всъщност, по този начин тя предаде посланието си на разбираем език. Разбира се, това нямаше как да се случи без убедеността на всички участници в потребността от такова взаимодействие.

Няма какво да се заблуждаваме, Църквата днес за повечето хора е едно социално клише. Обвиненията към нея, че не е достатъчно социална, са някакъв предразсъдък. Но е факт, че след краха на комунизма, тя „не проговори и не докосна сърцето на хората“, както се изрази един от лекторите на семинара журналистът богослов Явор Дачков. Разбира се, и двете институции – и Църква и медии, са призвани да мисионерстват и да показват истината. Според него най-голямото достойнство на православната църква през годините е това, че тя не се е модернизирала. И искрено посъветва БПЦ да се отърси от предразсъдъка, че медиите търсят само сензацията.

Внимателно подбраните лектори от Св. Синод – ик. Николай Георгиев, д-р Десислава Панайотова, прот. Михаил Ковачев, бившият ректор на Богословския факултет доц. д-р Захарий Дечев, както и журналистите Ангел Карадаков, Явор Дачков и Ангел Бончев, докоснаха всички с теми, които веднага предизвикаха много коментари и оживена дискусия. Най-голяма полемика предизвика темата за фалшивите новини, електронните медии и Църквата. Прот. Ковачев посочи опасността - „Човекът на XXI век се засели в мрежата. И там се заселиха човешките пороци“. Той наблегна на омразата, обхванала хората днес, и изрази тревогата си от фалшивите новини в някои медии, разпространявани най-вече сред младите.

Проблемът с вероучението и има ли то нужда да се изучава в българското училище бе темата, която срещна абсолютно еднакво мнение и сред журналисти, и сред Църква. Медиите с истинско учудване разбраха от митрополит Гавриил, че в почти всяка детска градина и училище в Ловешка епархия има часове по вероучение. И то по желание на родителите. В началото е имало и хора „против“, но след като те виждат положителната промяна сред децата на комшиите и познатите си, веднага с радост записват и своите в тези часове.

Съвсем резонен беше въпросът на журналистите – подготвени ли са православните свещеници да обучават децата, както и да говорят пред медиите, достатъчно отворени ли са те и доколко имат право да кажат мнението си. Дядо Гавриил съвсем искрено призна пред всички, че телефонът му е денонощно отворен за медиите. Той обаче беше категоричен, че появилите се напоследък твърдения, че Църквата едва ли не е „клекнала“ пред управляващите заради отпуснатите средства за заплати, са абсолютна лъжа. „Досега не са ни поставяни никакви условия, за да ни дадат заплати. Ако това бе така, ние нямаше да се съгласим“, заяви той. Ловчанският митрополит не скри и обидните заглавия в някои медии напоследък, както и търсенето на скандал в тях. Но сподели, че понякога така се случва, защото медиите не знаят много от нещата в Църквата, не познават традициите и това, че в Църквата канонът се спазва от векове, а не е за всяка година. Великотърновският митрополит Григорий с пиперливия си език каза много неща на журналистите и бе категоричен, че сме наследници на тежко време „другарско, демократично и соросоидно“.

Като завършек на двудневния семинар ик. Николай Георгиев обърна особено внимание на въпроса как доброто да стане по-чуваемо в полза на обществото и пожела на журналистите да бъдат повече посредници между обществото и Църквата и най-вече да не възприемат това като някакво задължение, а по-скоро като мисия. Защото там е и пресечната точка между Църквата и журналистиката - отстояването на истината. Д-р Десислава Панайотова, експерт към Културно-просветния отдел при Св. Синод, говори за начина, по който някои журналисти отразяват църковни събития, като основен акцент падна върху окарикатуряването на духовниците и подигравките с църквата в медиите.

Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил сподели, че подобни инициативи са особено полезни за взаимоотношенията между църквата като институция и средствата за масова комуникация. Изрази още надеждата този семинар да стане ежегоден, за да може повече добри и конструктивни идеи да бъдат обменяни и съответно реализирани. Гостоприемният домакин - Величкият епископ Сионий, призова журналистите по-често да посещават светата обител, да бъдат част от църковния живот и да подпомагат проповедническото дело на Българската църква.

В неделния ден журналистите присъстваха на света Литургия, отслужена от Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с Величкия епископ Сионий в съборния манастирски храм. Разбира се, накрая пиха заедно кафе, освен това бяха и разведени от гостоприемните домакини из всички потайности на Троянската св. обител.

Коментари

Задължително поле