Кифла или кроасан? Респект или уважение… Прости сме като кифли понякога

Ангел Джамбазки влиза в битката за София със заявка да премахне гетата

Километрични опашки на „Капитан Андреево“ към Турция

Да живеят печените чушки

Ренета Инджова: Скандалът с руска намеса и шпионаж у нас е постановка

Волубилис – сърцето на древен Рим в Мароко

Адвокат Марковски: При умишлено убийство не трябва да има съкратено съдебно следствие

Алисия, Павел и Венци Венц и Любо Киров на една сцена Представиха музикалната платформа Tidal, която навлиза в България

Цветанов: Хората от обкръжението на Борисов му казват това, което иска да чуе Премиерът ме попита дали ще правя политически проекти, заяви бившият зам.-председател на ГЕРБ

Застраховки вървят ръка за ръка с ипотечния кредит Отказват плащане, ако скриете заболяване

Силвия Великова: Оставам в БНР, няма да се откажа сама от работата си Усещането "да си задраскан", е ужасно, заяви журналистката

Кражби на скъпи играчки от магазин в столичен мол, участва и дете

Платиха 700 000 евро за най-скъпото ново Bentley Цената на модела Flying Spur First Edition скочи над три пъти в търг на Елтън Джон

Пасторът на Джок Полфрийман: Има право на втори шанс, защото ясно осъзнава какво се е случило Не очакваше да бъде пуснат на свобода, беше отчаян, заяви пастор Иводор Ковачев

Президентът Радев се срещна с изпълняващия длъжността посланик на САЩ у нас Джъстин Фридман

Червен картон за здравната карта от общините и лекарите Чрез НЗК се планират на териториален принцип потребностите от медицинска помощ

Стигаме до спешните центрове по-бързо

Повече ред в болничното обслужване на българите. Това е най-краткото обобщение на утвърдената от правителството Национална здравна карта (НЗК) според министър на здравеопазването Кирил Ананиев. Документът обаче получи отпор от националното сдружение на общините и от Българския лекарски съюз в страната. Защото според тях НЗК обрича здравеопазването в отделните райони на финансов колапс. 608 болнични легла са добавени в новото разпределение, съобщи здравният министър Кирил Ананиев след заседанието на кабинета по приемането на документа. С новата рамка леглата в болниците стават 33 421. Припомняме, че в първоначалния вариант на НЗК тяхната бройка беше 32 873. Министър Ананиев бе категоричен, че няма да има хора, на които да им бъде отказана медицинска помощ на базата на това, че някъде не са разкрити легла. При равни условия по отношение на процента използваемост при новия брой на леглата, определени в здравната карта за 2018 г., те са с 13 повече спрямо тези през 2016 г., отбеляза още министърът на здравеопазването.

Най-категорично срещу първоначалното намаление на легловата база с 6000 легла реагираха от Българския лекарски съюз (БЛС). “Гарантирам, че няма да има български гражданин, на който да не бъде оказана медицинска помощ, на базата на това, че някъде не са разкрити легла. Там, където се яви необходимост от откриване на допълнителни легла, ние ще дадем съгласие”, каза Ананиев след края на правителственото заседание. Той посочи, че здравната карта и предвиденият резерв осигуряват на 45 процента от българското население поне по еин прием в болница годишно. “Ако го няма резервът, от хоспитализация могат да се възползват 34 на сто от българите. Това, което е важно е, че НЗК нито закрива, нито открива легла за активно лечение в болниците”, посочи още министърът на здравеопазването. Много важно е, че и броят на леглата не определя механизма на лечебните заведения за болнична помощ, тъй като те се финансират през бюджета на НЗОК на базата на извършена дейност по съответните цени, определени с Националния рамков договор”, добави Ананиев. В областите, в които броят на болничните легла надвишава потребностите на населението, касата ще сключва договори с болниците по критерии и по ред, определени с наредба на министъра на здравеопазването, уточни Ананиев.

Чрез НЗК се определят и планират на териториален принцип потребностите на населението от достъпна извънболнична и болнична медицинска помощ и се осъществява националната здравна политика. Основната й цел е структурата на здравната мрежа да се адаптира към потребностите на населението, гарантирайки на всеки български гражданин равнопоставен достъп до здравни услуги, отбелязаха междувременно от Министерски съвет. Картата определя нуждата от лекари, лекари по дентална медицина и специалистите от професионално направление “Здравни грижи” в извънболничната медицинска помощ. НЗК предвижда потребностите от легла за болнично лечение, медицинските дейности по видове и нива на компетентност за всички области, както и необходимите високотехнологична медицинска апаратура и високотехнологични методи за диагностика и лечение.

Пак като елемент на Националната здравна карта е и Картата на системата за спешна медицинска помощ, която съдържа броя, местоположението и районите на обслужване на структурите за спешна помощ. При последните водещо е възможно най-краткото време за достъп до и от съответното населено място, без оглед административното деление на областите.

 

Бъдещи инвестиции

Договори на болници няма да се взимат

Няма да взимаме договори на болници заради Националната здравна карта (НЗК), защото не се показва необходимост от това. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

По думите й НЗК касае бъдещите инвестиции – когато се появяват нови партньори, да се прецени необходимостта от нови лечебни заведения и легла, дали има съответствие или несъответствие с европейските стандарти. Начева посочи, че след разговор на министър Ананиев и представители на Надзорния съвет и Лекарския съюз е бил препоръчан от министъра текст, в който се подчертава, че изпълнителите на болнична медицинска помощ се задължават да съобразят приема на пациентите по договора на НЗОК с капацитета на болничните заведения.


Чрез Специализирания общински приватизационен фонд

Над 2 млн. лв. за ремонти в София

За апаратура на Втора МБАЛ са отделени 267 хил. лв.

Ремонти в общински лечебни заведения в София ще бъдат извършени с 2 142 000 лв.
Ремонти в общински лечебни заведения в София ще бъдат извършени с 2 142 000 лв.

Ремонти и оборудване за общински лечебни заведения в София ще бъдат извършени с 2 142 000 лв. от Специализирания общински приватизационен фонд. Това ще стане, ако инициативата бъде одобрена от Столичния общински съвет в четвъртък.

370 хил. лв., което е най-голяма сума от заделените средства, са предвидени за апаратура на Четвърта многопрофилна болница. 300 хил. лв. са за нова техника на Първа МБАЛ, а с 255 хил. лв. ще се ремонтира хирургичното отделение там. За апаратура на Втора МБАЛ са отделени 267 хил. лв., а за ремонт на двора – 185 хил. лв. 200 хил. лв. са предвидеи за оборудване в МБАЛ “Св. София”.

Ще бъдат финансирани и 3 ДКЦ, 7 ДКЦ, 12 ДКЦ, 18 ДКЦ, 20 ДКЦ, 24 ДКЦ, 29 ДКЦ, 9-ти Медицински център и болницата в Бухово.

Припомняме, че АГ болница “Шейново” в София вече има модерен апарат за образна диагностика и мамографски изследвания. Покупката е направена със средства, осигурени от Столична община – 192 000 лв. С помощта на новата апаратура раната диагностика на онкологичните заболявания на млечната жлеза ще се подобри. През тази година Столична община е предвидила 855 000 лв за пълно саниране на сградата на болницата, ремонтиране на отоплителната инсталация и покрива. Само за 2015-2017 г., в болницата са инвестирани приблизително 1 млн. лв. направени са ремонти на родилни зали, оборудване за тях, покупка на неонатални респиратори и апарати за патохистологична лаборатория.

 

Кампания

Изложба и песен подкрепят онкоболни

Кампанията ще бъде открита на 31 май, от 18.00 ч. в Лъчетерапевтичния комплекс на УСБАЛО.
Кампанията ще бъде открита на 31 май, от 18.00 ч. в Лъчетерапевтичния комплекс на УСБАЛО.

Университетската специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания (УСБАЛО) открива кампания “Продължаваме” на 31 май. Тя ще започне с първата от серия изложби на български художници, организирана от галериста Бистра Стoйчева, уточниха от здравното заведение. Всички те ще се състоят на територията на лечебното заведение и ще са част от естетизирането на пространство в УСБАЛО чрез превръщането му в галерия, което ще бъде на разположение на пациентите и техните близки за провеждане на арт терапия.

Успоредно с това ще бъде обявен и конкурс за текст за песен на тема “Продължаваме”. Победителите ще получат шанса тя да бъде изпята напълно безвъзмездно от Тони Димитрова и подарена на всички хора с онкологични заболявания.

 

Без достъп

Протестират за белодробни трансплантации

Пациенти с белодробни заболявания протестираха пред Министерството на здравеопазването заради отказа на европейски клиники да приемат български пациенти за белодробна трансплантация. Протестът премина под мотото „Здравен емигрант или какво е да си пациент с белодробно заболяване в България”. У нас белодробните трансплантации не се извършват, затова единственият шанс на пациентите остава да бъдат трансплантирани в чужбина.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.