Черна гора избира президент

Гражданите на Черна гора ще избират днес нов държавен глава.

Право на глас на тези избори имат 532 599 граждани, които ще избират между седем кандидати. Избирателните секции ще бъдат отворени от 7 ч. до 20 ч. местно време (8 ч. до 21 ч. българско).

От 1990 г. президенти на Черна гора са били Момир Булатович (два пъти), Мило Джуканович (един мандат) и Филип Вуянович (три пъти).

Според последните анкети фаворит на изборите е лидерът на управляващата Демократична партия на социалистите Мило Джуканович, който според проучвания от март ще бъде подкрепен от 50,6% от избирателите. Основният му конкурент е кандидатът на мнозинството от опозиционните партии Младен Боянич – бизнесмен с просръбски и антинатовски позиции, който се ползва с подкрепата на 35,5% от избирателите.

Новост на днешните избори е, че за пръв път в историята на Черна гора участва жена – Драгиня Вуксанович, кандидатка на Социалдемократическата партия.

За победа на първи тур е необходима подкрепа от 51 процента от избирателите. Ако нито един от кандидатите не успее да получи такава, ще има втори тур след две седмици.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа