100 декара от сметището край село Цалапица горят

Премиерът Борисов в Болярово: Докато другите говорят за диверсификация, ние я правим (СНИМКИ и ВИДЕО)

Компании изтеглят капитали от страната Чуждестранните инвестиции са отрицателни

В ДАНС се проведе среща във връзка с предоставяне на информация по искане на главния прокурор

Дистанционна специалност обмислят за джипитата През есента започва изграждане на национална педиатрия

Изяли сме 12 000 тона мед от трети страни

Евакуираха Айфеловата кула, след като бе забелязан мъж, катерещ се по нея

Деми Роуз като гръцка богиня (СНИМКИ)

Намериха тялото на 68-годишен мъж в Кърджалийско

Черна гора по пътя към ЕС България споделя своя опит – предимства, предизвикателства и перспективи

На 15 май 2019 г. в Информационния център на ЕС в Подгорица се проведе кръгла маса на тема „Черна гора по пътя към ЕС. България споделя своя опит – предимства, предизвикателства и перспективи“.

Впечатляващият форум беше организиран от посолството ни в партньорство с делегацията на ЕС в Черна гора, Информационния център на ЕС и Черногорския паневропейски съюз.

В кръглата маса като лектори участваха проф. Харалан Александров, социален антрополог и публицист, проф. Татяна Буруджиева, преподавател по политически науки, проф. Пламен Павлов, историк и публицист, проф. Джордана Джурович, преподавател във Факултета по икономика на Черногорския университет, бивш министър за европейската интеграция и проф. Драган Перович, публицист, автор на книги, бивш лектор по сръбско-хърватски език в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

На кръглата маса присъстваха представители на черногорските институции, посланици и представители на дипломатическия корпус, на НПО, медии и много студенти. Събитието предизвика голям интерес, за което говореше и препълнената зала. То бе заснето от телевизии „Първа ТВ“ и „Нова М“. Присъства и известната черногорска журналистка Оливера Лакич, удостоена през тази година във Вашингтон с престижната международна награда „Жени на куража“ за приноса й към разследващата журналистика.

Форумът бе открит от посланика на България в Черна Гора д-р Меглена Плугчиева. В приветственото си слово тя подчерта, че в продължение на изключително успешното председателство на България на Съвета на ЕС през 2018г. европейската интеграция на страните от Западните Балкани остава важен приоритет на външната ни политика и България продължава да се ангажира активно с конкретни проекти и инициативи за реализация на този приоритет и постигане на общо европейско бъдеще.

Посланик Плугчиева завърши словото си с призива: „Най-добрият начин да предскажем бъдещето е, като се включим в неговото създаване“.

Заместник-посланикът на ЕС в Черна Гора Пламена Халачева сподели вълнуващи лични спомени от периода на присъединяването на България към ЕС.

Изключително интересната презентация на доц. Харалан Александров за предизвикателствата и процесите на интеграция, развили се в българското общество, дадоха база за истинска дискусия с аудиторията.

Доц. Татяна Буруджиева говори открито за проблемите и кризите, с които се сблъсква ЕС в последните години, както и за предстоящите избори за Европейски парламент и апелира към черногорското общество да бъде активно не само преди , но и след присъединяването на страната към ЕС.

Проф.Пламен Павлов заедно с колегата си Драган Перович коментираха културно-историческия аспект на двустранните ни отношения и изнесоха нови и малко познати исторически факти.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.