Генералният директор на ЮНЕСКО идва в България

Балъков се разделя с „Етър” с емоционално обръщение към феновете

Партиите си надписват сметката по закон Държавните субсидии са постоянно завишавани над определения размер още от 2002 г.

Стоичков дари Албер II с албум и екип

Данъци за отдаване на апартамент и кола на туристи

За 24 пъти бяха връчени отличията „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство

Маршал Халифа Хафтар отказа предложение за примирие в Либия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 май 2019

Събират три месеца оферти за АЕЦ „Белене” (обзор) Интерес има от компании от Китай, Франция и Русия

Вижте документалния филм на Би Би Си за отвлечените деца от норвежката служба за закрила на детето „Барневерн“ (видео със субтитри)

137 млн. лв. кредити дръпнали студенти Теглят средно по 9584 лв., cумите се отпускат само за обучение у нас

Пазачи с бухалки 2 часа удряли крадла (обзор)

Търновски ученици дариха препис на Паисиевата история на Регионалната библиотека

Черният чесън – една от модерните храни

Стритият черен чесън е тайната съставка на тази великолепна шоколадова торта.

Чрез технологията на ферментация се увеличават многократно противоболестните му свойства, а хранителната му енергия – 10 пъти

Благодарение на технологията на ферментация на различни продукти, прилагана от хилядолетия в Корея, Тайланд и Япония, зеленчуците, билките, корените и другите продукти от растителен произход стават по-полезни и се усвояват лесно от организма. Освен това могат да се съхраняват дълго, без да губят лечебните си свойства, а учените откриват връзка между консумацията на някои ферментирали продукти и дълголетието. Сред тях челно място заема черният чесън.

37-1a

37-3Защо променя цвета си

Черният чесън се произвежда в големи количества и намира широко приложение в храненето в чист вид, като подправка и водни екстракти. Той се топи в устата, а вкусът му е сладък и не оставя лош дъх. Процесът на ферментация отнема около два месеца, няма как да се произведе в домашни условия. В специална камера и при точно спазване на определена последователност на влажността при температура около 70 градуса по Целзий чесънът се подлага на съответната обработка. В резултат на това придобива сладък вкус, който напомня на карамел или на петмез с много фин оттенък на сладък чесън. Променя се и текстурата му като стафида или сушена смокиня, приличаща на желе. Без никакви добавки и по естествен начин той променя цвета си в черен. Обвивката му си остава същата, но вътре скилидките почерняват и омекват.

Може ли да навреди с нещо

Абсолютно не – категорични са специалисти и изследователи. Може да се приема от всеки, включително и от деца, тъй като този зеленчук е много по-синтезирана, с по-концентрирани биологичноактивни съставки храна. Освен това е обявен за една от най-здравословните подправки в гурме ресторантите.
Благодарение на ферментацията чесънът увеличава многократно антиоксидантните си свойства – 7 пъти нараства съдържанието му на фруктоза.

Хранителната му енергия е 10 пъти по-голяма от тази на така добре познатия ни пресен чесън. Има 10 пъти повече алицин, на който се дължи способността на чесъна да се бори с болестите. Богат е на натрий, калий, магнезий, калций, желязо, цинк, както и на витамин В1.

Хлябът с черен чесън е невероятно вкусен и полезен.
Хлябът с черен чесън е невероятно вкусен и полезен.

Предпазва от болести

Ферментиралият чесън е чудесен продукт, който може да ни предпази от много неразположния и болести на съвременния живот: проблеми със сърдечносъдовата система и стомашно-чревния тракт, онкологични процеси, атеросклероза на кръвоносните съдове, нестабилно кръвно налягане, възпалителни процеси и простудни заболявания. Той подобрява и функцията на бъбреците и предпазва от заболявания на черния дроб.
В качеството си на активатор на функцията на панкреаса и на секрецията на инсулин играе важна роля при лечението на диабета. Препоръчва се при свръхтегло, както и при безсъние. Полезен е за кръвообращението, пречиства кръвта и предпазва стените на кръвоносните съдове от холестеролни плаки. 1-2 скилидки дневно са достатъчни за укрепване на имунната система. Те могат да се приемат директно или да се използват в различни кулинарни рецепти.

И за лъскава коса, и за… шоколад

За любителите на ексцентрични начини за разкрасяване ето едно предложение за маска за лъскава коса по естествен начин. Необхдимо е да изпълните следните прости стъпки.
Намачкайте 3 скилидки черен чесън и ги смесете с 20 мл рициново масло и 1 жълтък. Получената смес се забърква и се нанася по цялата дължина на косата. След като маската е нанесена, е необходимо да престои около час, след което измийте обилно косата си с шампоан.

За мнозина чесънът и шоколадът са несъвместими понятия, но моментално ви оборваме – черният чесън се използва за приготвянето на черен шоколад, добавя се и в енерегийни напитки.

37-4Какво ли не се приготвя с необичайния продукт

Черният чесън може да се използва не само в кулинарията, а просто да се яде от опаковката – както обиковените изсушени плодове.

Готвачите приготвят от него прекрасни пюрета и сосове, които са безценна добавка към пица, ориз и дори за обикновени сандвичи.

Черният чесън се съчетава чудесно с гъбени блюда, сирене, кренвирши и домати. Ястията получават неповторим вкус, когато той се добави към подправки като босилек, къри, кориандър, куркума. Хармонира чудесно с морски дарове, също и с бяла риба на грил. Свинско, птиче, пушено месо – всички тези продукти придобиват нов вкус благодарение на удивителния черен чесън.

За празничната трапеза той може да се използва не само за приготвяне на различни блюда, но и за декорация – с него се украсява масата или отделни блюда.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.