Чернодробни проблеми мъчат всеки трети

Висок е рискът от късно диагностициране на заболявания на черния дроб.

60% рядко или никога не са се изследвали

Безсимптомно протичат много от заболяванията

Близо 30% от българите страдат от някакви проблеми с черния дроб, а още толкова изобщо не знаят къде се намира той. Почти 60 на сто пък посочват, че рядко или никога не са си правили ехографско изследване, а 50% никога не са се подлагали на специализирано кръвно изследване. Това показва проучване на осведомеността на хората за най-големия вътрешен орган, изпълняващ над 500 жизненоважни функции в организма.

Една от основните причини за неглижирането на профилактиката е погрешното схващане, че при заболяване ще има конкретни оплаквания или болка. Според експертите обаче много от проблемите с черния дроб протичат първоначално безсимптомно, освен това този най-голям орган не боли и за да се предотврати значително напреднал процес на чернодробно заболяване, е добре да се прави специализирано изследване веднъж годишно.

Заради високия риск от късно диагностициране голям дял от населението ни попада в рискова група по отношение на евентуални заболявания на черния дроб.

Сред неблагоприятните фактори за този жизненоважен орган са заседналият начин на живот, мазните и вредни храни, някои медикаменти, затлъстяването, употребата на алкохол и/или наркотици.

Черният дроб детоксикира организма, подпомага имунната система, осигурява вещества, които произвеждат енергия и основни витамини.

Коментари

Задължително поле