Четвърта вълна на коронавируса тръгва из Африка при 6,6% ваксинирани

Въпреки общата тенденция за спад на новозаразените с коронавирус в Африка в някои страни от континента започва четвърта вълна на разпространението му. Това сочат данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) към Африканския съюз, предаде БТА.

Освен ниското равнище на ваксинацията в Африка (само 6,6 на сто от населението са изцяло ваксинирани) опасения будят и непотвърдени засега сведения за нов вариант на вируса в Южна Африка, където нивото на инфекциите бавно се повишава отново. По думите на Джон Нкенгасонг от центровете за контрол тези данни трябва да бъдат тепърва проучени и тогава да се дава оценка.

Според центровете досега на Черния континент са били регистрирани около 8,6 милиона случаи с коронавирус, от които над 222 хиляди са приключили със смърт. Но в Африка с население от 1,3 милиарда вероятно те са повече, защото много случаи не са били съобщени, каза още Нкенгасонг. Той се обяви срещу задължителната ваксинация, но посочи, че приоритет трябва да е имунизацията на възрастните и болните.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят