Чехия зове ЕС и НАТО да изгонят руски дипломати

Чехия иска от партньорите си от ЕС и НАТО да изгонят руски дипломати в знак на солидарност след дипломатическия спор на Прага с Москва, заяви министърът на външните работи и вътрешните работи Ян Хамачек.

Той каза, че ще привика руския посланик в сряда, за да разкрие по-нататъшни стъпки след експулсирането на 18 руски дипломати , за които Прага смята, че са от тайните служби, и на 20 чехи от Москва в отговор.

"Призоваваме за колективни действия страните от ЕС и НАТО, насочени към експулсиране от солидарност," каза Хамачек пред репортери.

Призивът идва, след като Прага обвини руските тайни служби в организирането на фатален взрив на чешка територия през 2014 г. Осемнадесет руски дипломати, идентифицирани от чешкото разузнаване като шпиони, напуснаха постовете си в понеделник, заедно с 20 чешки дипломати, базирани в Москва.

Хамачек каза, че е привикал руския посланик Александър Змеевски в сряда следобед, за да протестира срещу това, което Прага смята за непропорционален отговор.

"Логично е, че ако Чехия предприеме по-нататъшни действия, руският посланик трябва да е първият, който го е чул", каза той. Позовавайки се на доклад от разузнаването, чешкото правителство заяви, че руската военна тайна служба ГРУ е организирала две експлозии през 2014 г., едната от които уби двама души и причини големи материални щети.

Във връзка с взривовете чешката полиция издирва двама мъже, които също са идентифицирани като заподозрени в отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал през 2018 г. в Солсбъри, Англия.

Чешкото правителство също реши да отстрани руската корпорация "Росатом" от търг за изграждане на нов блок в чешка атомна централа „Дуковани”. Освен това Хамачек заяви, че чешкото правителство ще спре да обмисля закупуването на руската ваксина „Спутник V” срещу коронавирус.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа