Чешки експерт видял лоша жп инфраструктура в Хитрино

Не отрича и факторът висока скорост

Лошо състояние на жп.инфраструктурата и остарели системи за сигнализация - това е видял чешкият експерт Зденек Жак на мястото на трагедията в Хитрино след дерайлирането на композицията. Бил е нает от френската фирма „Ермева“, собственик на вагоните, за да установи обстоятелствата около жп.катастрофата на 10 декември 2016 г. Във вторник експертът беше разпитван посредством видеоконферентна връзка с помощта на преводач близо един час след 14,30 ч. По делото обаче той е само свидетел по искане на адвокатите на обвиняемите, не експерт, изрично уточни съдия Румяна Райкова.

По думите му на критични места релсите са лежали върху изгнили траверси. По железния път е имало критично опасни места. „В инкриминирания участък баластрата не е държала релсите", посочи експертът и поясни, че е забелязал движение на релсите преди мястото на произшествието. Според Жак системите за сигнализация са били оборудвани с остарели съоръжения за безопасност и посочи, че визира стрелки и семафори. Чехът не отрича и ролята на високата скорост, като рисков фактор. Жак е работил като генерален инспектор в чешката железница, участвал е в национални разследващи органи.

По делото "Хитрино" обвиняеми са двамата машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков, а според прокуратурата причината за дерайлирането е превишената скорост от 78 км/ч при допустими 40 км.

На 18 декември е следващото заседание по делото и тогава трябва да бъде реализирана връзка с немски специалист.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България