Членове на политическа секта се обучават в Албания, за да свалят режима в Техеран

По информация на водещото германско издание Der Spiegel в Албания се обучават членове на политическа секта, която иска да свали режима в Техеран.

Над две хиляди членове на Организацията на муджахидините на иранския народ (ОМИН), класифицирана като терористична от властите в Иран и Ирак, се обучават в лагер в северозападната част на Албания. Действията им са подкрепени от администрацията на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, твърди изданието.

Членове на ОМИН разказват, че провеждат тренировки три пъти седмично, а естеството им – убийство чрез нанасяне на прободна рана в шията, чупене на ръце, избождане на очи и пр.

Лагерът е с размерите на 50 футболни игрища и е защитен с високи огради. Намира се само на около 35 минути с автомобил от колоритната столица Тирана, но в него хората живеят като в капсула на времето, уверяват от редакцията. Твърди се, че повечето от близо двете му хиляди обитатели нямат мобилни телефони, часовници или календари.

За изготвяне на материала изданието е провело интервюта с 15 членове на ОМИН. От разказите им става ясно, че наред с други задачи се обучават в разпространяването на фалшиви новини за Иран в социални мрежи като „Туитър“ и „Фейсбук“. Част от тях са натоварени и със задачата да се опитват да привлекат нови членове.

Според Der Spiegel причината, поради която Албания подкрепя групировката, остава неясна. От Министерството на вътрешните работи в Тирана са отказали да коментират информацията за лагера.

 

 

Коментари

Задължително поле