На 1 април 2020 да почерпят

Телците да уговорят сделки, Водолеите с финансови успехи – Дневният хороскоп на Алена

Маскaта в масовата култура

Цвета Караянчева: Депутатът д-р Хасан Адемов е заразен с коронавирус Тестват всички народни представители утре

Световен дневен ред – април 2020

В „Спартак“ (Вн) не пипат заплатите

САЩ надмина Китай по брой на починалите от Covid-19

Министър Ананиев: Маските са ефективна мярка, ще търсим консенсус

Сравнение между COVID-19 и предишни пандемии (ИНФОГРАФИКА)

Падна карантината в Банско

БАБХ на проверки за мерките срещу Covid-19 при производителите и търговците на храни

Премиерът Борисов разговаря с престолонаследника на Абу Даби

Предупреждение за обилни снеговалежи в 19 области утре

Принцът на Монако пребори коронавируса

Изписаха 75-годишната жена от Габрово, един от първите пациенти с COVID-19 у нас

Чудовищният атентат от 16 април 1925 година Звено от трагичната верига на българското противоборство

Карикатура: Иван Кутузов – Кути

Насилието ражда насилие, от което никой не печели, а всички губят

Дълги години взривът, разрушил на 16 април 1925 г. купола на катедралния храм на Софийската митрополия „Света Неделя“, ще остане най-кръвопролитният атентат в света. Това е класация, с която никой не се гордее, защото предизвиква ужас от онова, на което са способни хората, когато са обладани от желание за мъст.

За извършения от членове на Военната организация на нелегалната БКП атентат, вече е казано всичко. Фактологията е проследена по документи, написано е достатъчно и за трагичната съдба на невинните жертви, на извършителите. Прецизното историческо изседване дължим на историка Георги Наумов в книгата му „Атентатът в катедралата „Св. Неделя“ (1989 г.). Както казват специалистите по нова българска история, нещо ново едва ли може да се каже.

Трагичното събитие е категорично осъдено през последните десетилетия, които върнаха не само свободата на словото на журналистите, а и свободния достъп на историците до документите. Благодарение на това всяка година в средата на април взривяването на църквата „Света Неделя“ се обсъжда и осъжда.

Преди да се опитам да обясня мястото на този терористичен акт в модерната българска история, ще представя накратко фактите:

На 14 април 1925 г. от засада е убит о.з. ген. Константин Георгиев. Два дни по-късно в 15 ч. е погребението му в катедралата „Св. Неделя“, за което в църквата се събират много представители на властта, висши офицери, граждани, предвидено е присъствието и на цар Борис III. Точно това е моментът, който са избрали дейци от Военната организация на забранената вече БКП, изпълнени с желание за мъст за избитите след преврата от 9 юни 1923 г., Септемврийското въстание от с.г. и при въоръжените сблъсъци комунисти, земеделци и други левичари. А тъй като след поражението на въстанието както в БКП, така и в Комунистическия интернационал, чиято секция е БКП, линията за ново въстание е продължена, Военната организация подготвя различни въоръжени действия. Едно от тях е идеята за грандиозен взрив, който да унищожи политическия елит и да даде сигнал за въстание. Затова под купола на църквата са складирани взривни материали в подготовка за терористичния акт.

Чиста случайност – множеството хора, дошли за погребението, и изместването по тази причина на ковчега, спасява по-голямата част от политическия елит, но рухналият от взрива купол на църквата погребва 134 души, ранява още около 500, някои от които умират по-късно от раните си. От представителите на властта най-тежко е засегнато висшето офицерство – убити са 12 генерали (ген. от пехотата Стефан Нерезов, ген.-лейт. Калин Найденов, ген.-лейт. Кръстю Златарев, ген.-майор Иван Попов, ген.-майор Иван Стойков, ген.-майор Павел Павлов, ген.-майор Станчо Радойков, ген.-майор Иван Табаков, ген.-майор Стоян Пушкаров, ген.-майор Григор Кюркчиев, ген.-майор Александър Давидов, ген.-майор Петър Лолов), 15 полковници и 7 подполковници. Според военни историци, толкова висши офицери не са загинали в нито една война, която България води в модерната си история. Царят изобщо не е в църквата, тъй като по същото време е на погребението на убитите при засадата в Арабаконак срещу него.

Така огромният брой загинали в църквата са обикновени граждани, между които има и деца. Актът се оказва чудовищно престъпление срещу цивилни, което не може да се нарече по друг начин, освен терористичен.

Той обаче се оказва първи акт на трагедията, защото има и следващ. Той е извършен от другата страна в започналата още с Войнишкото въстание от есента на 1918 г. гражданска война. Започват масови репресии – арестите на подготвилите и извършилите атентата са в реда на нещата. През следващите дни в хода на преследването им се стига до престрелки, в които загиват ръководителите на Военната организация Коста Янков и Иван Минков (и двамата се самоубиват). Заловените са съдени от 1 до 11 май 1925 г. Марко Фридман, Петър Задгорски и подполк. Георги Коев са осъдени на смърт и обесени на 27 май. На смърт са осъдени и вече убитите земеделци Димитър Грънчаров, Николай Петрини и Христо Косовски, а задочно Станке Димитров и Петър Абаджиев (вече в Съветския съюз).

Истинското трагично продължение е друго. То става възможно заради обявеното в деня на атентата военно положение, продължило до 24 октомври. Тогава са извършени „диви“ репресии не срещу извършителите на атентата, а срещу представители на лявата интелигенция и политически дейци, списъците на които отдавна са подготвени от група офицери от Трета секция на Министерството на войната, полицаи и вече изпълнявали „мокри поръчки“ през 1923 г. дейци на ВМРО. Те организират разправа с набелязаните политици и интелектуалци, която в българската история остава с неутралното име Априлски събития. Зад него се крият убийствата без съд и присъда на почти 500 души. Между тях трябва да се изброят поетите и журналисти Гео Милев, Йосиф Хербст, Христо Ясенов, Сергей Румянцев, дейците от левицата, които нямат нищо общо с атентата Иван Манев, Александър Боримечков, Ана Маймункова, Жеко Димитров, Тодор Страшимиров, Темелко Ненков. Вината им е, че са се обявили против репресивния режим, установен след Военния преврат от 9 юни 1923 г. и правителството на проф. Александър Цанков, наречен от левите студенти „кръволок“.

Това е второто действие в трагедията от 1925 г.

Прегледът на събитията от 16 април 1925 г. и след него, които обикновено се представят поотделно, обяснява защо атентатът в катедрата „Света Неделя“ продължава да предизвиква толкова разгорещени спорове?

Отговорът е ясен – заради политическите дивиденти, които могат да се извлекат от това престъпление. То е най-силният коз на антикомунистите от 1925 г. до ден днешен и това е напълно естествено. Защото им дава основание да наричат всички бивши и настоящи комунисти и левичари терористи. За комунистите, техните наследници, но и за различни други леви, атентатът е най-неприятният епизод, от който наследниците на атентаторите се опитват да се разграничат, или просто да забранят.

За високия градус на емоциите около атентата в храма „Света Неделя“ говори и спонтанната остра полемика, която събуди издадената преди дни книга на публицистката Велислава Дърева „Атентатът `1925. Денят, в който се отвориха вратите Адови“. Както често се случва, полемиката избухна не толкова заради написаното в книгата, а по познатия от осъждането на книгата „Архипелагът ГУЛаг“ на Солженицин от Съюза на българските писатели на 6 февруари 1974 г. начин: „Аз не съм чел книгата, но зная, че тя е вредна“.

Основната причина за яростното осъждане на поредната книга за атентата е, че тя е първата, която се опитва не просто да осъди деянието и извършителите му (това го има в книгата), а да го постави в контекста на ставащото в България в трагичните години след Деветоюнския преврат от 1923 г. По този начин Велислава Дърева нарушава фалшивия консенсус, превърнал атентата в осъдителна присъда за всички леви в миналото, настоящето и бъдещето. Тя се опитва да замести този неисторически подход с обяснителния, зад който се крие историческия процес. Затова нейната книга започва с 215-те убийства на леви дейци след Септемврийското въстание до април 1925 г. Без в никакъв случай да оправдават терористичния акт, тези убийства обясняват атмосферата, в която дейците от Военната организация, някои от които заслужили офицери от борбите за национално обединение, стигат до безумната идея за мъст на всяка цена. Цената се оказва животът на стотици хора.

Атентатът е осъден с пълно право, както и неговите извършители. Но ако историята може да ни учи на нещо, то е, че насилието ражда насилие, от което никой не печели, а всички губят.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. Защо не ги наричате ТЕРОРИСТИ или самия акт като ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ

  1. Ха ха ха ха!!!
   Прав си! Т Е Р О Р И С Т И са! ВИНАГИ комунетата са БИЛИ ТЕРОРИСТИ!!! Сега СА ТЕРОРИСТИ!!! И утре, и вдругиден и след 100 години ВИНАГИ ЩЕ СА ТЕРОРИСТИ!!!
   Но да се върнем на ДРОГА(рка = работническо кристиянская армия)ТА БАЕВА! Без да коментираме, че пак се Е НАПУШИЛА!
   ОПРАВДАНИЕТО НА ВСИЧКИ КОМУНЕТА ПО СВЕТА ЗА КЛАНЕТАТА И ЗВЕРСТВАТА на наевинни хора винаги е било: ОТГОВАРЯМЕ НА ТЕРОРА С ТЕРОР!!!
   Забележи – „ОТГОВАРЯМЕ“.
   Априори те ВЯРВАТ, че някой ги е „угнетявал“ и те имат „ИСКОННОТО ПРАВО“ да „отвърнат“ КОЛЕЙКИ И БЕСЕЙКИ НАРЕД – МЪЖЕ, ЖЕНИ, ДЕЦА, НАРОД!!!
   Трябва да си наясно, че в този свят ВЯРАТА ПРОДАВА ВСИЧКО!!! Вярата е ИНСТИНКТ – както инстинкта за самосъхранение ще те накара да избуташ малко дете напред и да го блъсне кола, а не теб, както майчиния инстинкт ще накара една майка ДА ИЗБИЕ ЦЯЛ ГРАД – само и само детенцето й да не пострада – така и ВЯРАТА В НЕЩО те кара да правиш „велики дела“ – разбирай КЛАНЕТА, ПОЖАРИЩА, КОНЦЛАГЕРИ в името на ВЯРАТА В „СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ“!!!
   Но ДРОГА(рка)ТА Баюва…
   ЛЪЖЕ, ЛЪЖЕ и ВИНАГИ ЩЕ ЛЪЖЕ!!!
   Защото:
   1. Войнишкото „въстание“ 1919 г. БЕШЕ „създадено“ и РЪКОВОДЕНО ПО ПОРЪЧКА НА МОСКВА!!! И ОТ КОМУНЕТАТА!!!
   2. На власт БЕШЕ СЛОЖЕН ЧРЕЗ КОМУНИСТИЧЕСКО НАСИЛИЕ (кланета и убийства) Алексанфър Стамболийски.
   3. Властта в България от 1919 г до 1923 г СЕ ДЪЛЖЕШЕ И ДЪРЖЕШЕ НА СЪЗДАДЕНАТА от Стамболийски „ОРАНЖЕВА ГВАРДИЯ“, която ЗАЕДНО С КОМУНИСТИТЕ КОЛЕШЕ И БЕСЕШЕ във всяко селце, махала, град БЕЗ ВСЯКАКЪВ СЪД!!! Това по същество бяха ХИТЛЕРОВИ ЩУРМОВАЦИ, изпреварили СОЦИАЛИСТА Хитлер с цели 10 години!!!
   4. КОМУНИСТИЧЕСКО-ЗЕМЕДЕЛСКИ „ТРОЙКИ“ „решаваха“ във всяко село или град КОИ ЗЕМИ ОТ КОГО ДА БЪДАТ ВЗЕТИ И НА КОГО ДА БЪДАТ ДАДЕНИ под предлог „оземляване на безимотните селяни“!!! (Ерго – много ЛЕВАЦИ от ПРИДОБИЛИТЕ ПРЕКРАСНИ ЗЕМИ от тази вакханалия ЩЕ БЪДАТ ИЗКЛАНИ през септември 1944 г. КАТО „ФАШИСТИ“ и „КУЛАЦИ“!!!)
   Но това, разбира се, ДРОГА(рка)та баюва НИКОГА НЯМА ДА ГО КАЖЕ!!!
   Ще ни ЛЪЖЕ, че били „отговорили“ на терора с терор! А НЯМА ДА НИ КАЖЕ, че просто са ИЗПЪЛНЯВАЛИ ЗАПОВЕД НА МОСКВА!!! Директна и ясна – ДА СЕ ИЗБИЕ ЦВЕТА НА НАЦИЯТА!!!
   Не успяха 1919-та, не успяха 23-та, не успяха 25-та, НО ГО НАПРАВИХА 44-та!!!
   И на края – за терора, на който уж били ОТГОВОРИЛИ с терор:
   Леда Милева се ИЗУЧАВАШЕ ВЪВ ВСИЧКИ УЧИЛИЩА до 1989 г. Като „детски писател“! А това беше ДЪЩЕРЯТА НА Гео Милев!!! КАТО КАК НЕ Е ИЗБИТО ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО „МИЛЕВИ“???
   Истината е, че „БЯЛ“ ТЕРОР НИКОГА НЕ Е ИМАЛО!!!
   Н И К О Г А !!!
   Имало е, има и ще има „ОБЕЗГЛАВЯВАНЕ“ (разбирай довеждане до НЕВЪЗМОЖНОСТ ДА ДЕЙСТВА) НА РЪКОВОДСТВОТО на терористичрески организации като БКП и земеделски ЛЕВИ. Но такова „обезглавяване“ има и в момента – например Израел непрекъснато „обезглавява“ ръководството на арабските терористически организации, писдостан – ръководството на чеченско-ингушката съпротива…
   Но това „обезглавяване“ НИКОГА НЕ Е ЗАСЯГАЛО СЕМЕЙСТВАТА НА РЪКОВОДИТЕЛИТЕ!!!
   Докато при КОМУНИСТИТЕ СЕ ИЗБИВА ДЕ ЩО ДИША ОТ ДАДЕНА ФАМИЛИЯ, набедена за „враг на народа“!!! (Кой всъщност набеждава враговете на народа и кой и в какви списъци ги е вкарвал ВКАРВА И СЕГА – ДРОГА(рка)ТА баюва НИКОГА НЯМА ДА КАЖЕ!!!
   Защото в КРАЯ НА КРАИЩАТА – като махнеш всичките СЛОВОБЛУДСТВА за „вярата в утрешния ден“, на преден план ИЗСКАЧА ОЗЪБЕНАТА ПАСТ НА МОСКВА, ЗИНАЛА ДА ПОГЪЛНЕ проливите!!!
   И НЕЙНИТЕ БЪЛГАРСКИ СЛУГИ, които ще ИЗБИЯТ ЦЕЛИЯ ПОЛУОСТРОВ само и само мАсква да стъпи в Констнтинопол!!! Мъже, жени, деца, народ – НАРЕД!!!

 2. ами защото и авторката е комунистка. Потомствена, както личи от името.

  1. При това много вредна и злобна комунистка.

 3. Ами, защото и авторката е комунистка. Потомствена, както личи от името…

  1. Отвратителна манипулация на дърева ! Как може да си мисли и да втълпява чудовищната теза, че „Атентатът е замислен от управляващата власт,за да се разправи с левите сили“ в страната ? Но от чугунена ,комунистическа глава , друго може ли да се очаква ? Атентатът е следствие от коминтерновските указания на Сталин за подклаждане огъня за „световна революция“.След неуспеха на такава революция в Германия и Унгария-идва ред и на България.А за убийствата на левите след акта, да не се споменава,защото са избити 500,а след 9.9.1944 комунистите избиват цвета на България-не по-малко от 80 000 души.

 4. Баева е мръсна червена кучка. Ако я питаш, поляците в Катин са се самоубили. Червеният цирей, трябваше да бъде премахнат след 10.11.89г.

 5. Като истинска комунистка, авторката иска да омаловажи атентата в катедралния храм “ Света Неделя“, като споменава и други , наречени от нея атентати! С други думи: защо бият негрите в Америка? Типичен комунистически стил.То и нейния съпартиец Жабленов се изцепи че народния съд бил „НЕБХОДИМ“ Съд, който унищожи цвета на нацията, и остави ненаказани обирджиите на мандри! Ето за това сме на тоя хал!

 6. Жалко, че немският изрод борис не е 6ил в църквата, заедно с екскрементите си!

 7. Колкото и да се мъчите, вие жалките руски слуги,
  създатели на филма “По следите на безследно
  изчезналите”, писанията на дъртата комуниска
  Дърева и ти професорче, не можете да изтриете
  от съзнанието на българина , терористическата
  същност на комунистите. Историческите факти,
  показват ,че си шарлатан историк. Повтаряш до
  втръсване , оправдателната мисъл на Георги
  Димитров , че ВМРО е разгромили , плана на
  Интернационала на Сталин за метеж в България,
  съгласуван със Сърбия..Не случайно метежа бе
  в съседство до сръбската граница и там се скриха
  главните метежници. ВМРО тактично избегваше
  намесата във вътерешните проблеми на България. Тази,най-българска организация ,отказа съдеиствие
  на превратаджите, Кимон Георгиев, Дамян Велчев
  и професор /истински българин ,не като руското
  слугинче Искра Баева / Цанков. С окръжно на
  ЦК на ВМРО забрани на местни организация
  да спазват неотралитет във всички политически
  разправии в България ,не засягаш проблемите
  на поробените българи в Гърция и Югославия.
  Ръководителите на организацията в Разлог,
  Стойчев и Поптомов не се подчиниха и с помаща
  на сили на ВМРО успяха да превземат ,дори и
  казармата! ВМРО, без много шум потуши революционните стремежи на Стойчев и Поптомов и чрез канали си ги изпрати в
  Европа. Те бяха спасени и жертвите в Разлог
  в сравнение с други райони са нищожни…
  В тези подли времена съветските подпалвачи
  на световни метежи в българия дестваха по
  две направления : Срещу власта с метежи.
  атентати иполитически убийства и срещу ВМРО
  с разцепление редиците на организацията.
  Тази дейност бе възложена на гордоста на
  българските комунисти, еврейна Кръстю
  Раковски . Този безотечественик подкупи във
  Виена задграничното бюро на ВМРО . Продалите
  се за долари / не руски рубли/ за да заслужат
  започнаха подмолна дейности. Анти българска,
  сръбска дейност водиха и продалите се за
  власт революционери от серския революционен
  окръг на ВМРО тъй наречените Санданости
  Не оправдавайте омразата на обикновените
  българи към комунистическата напъст за власт
  с розправията между македонски българи
  забравили свая дълг и и включили се във властта
  и истинските българи от Македония посветил
  живота си за свободата на поробените си братя..

  1. ако не беше идиот и можеше да схванеш какво си написал, щеше да си метнеш въжето сам…

 8. Колкото и да мучите и лъжете , ФАКТИТЕ говорят – вашите прадеди започнаха с клането на Ал.Стамболийски на 9 юни 1923 г. и последващите Септемврийското въстание кланета на хора с леви убеждения – даже и такива без нещо общо с комунистите . Отделно тия 500 души след атентата 16 април 1925 г. А „елита на нацията“ се състоеше от фашистки престъпници с окървавени ръце , осъдени от Народния съд – създад

 9. Колкото и да мучите и лъжете , ФАКТИТЕ говорят – вашите прадеди започнаха с клането на Ал.Стамболийски на 9 юни 1923 г. и последващите Септемврийското въстание кланета на хора с леви убеждения – даже и такива без нещо общо с комунистите . Отделно тия 500 души след атентата 16 април 1925 г. А „елита на нацията“ се състоеше от фашистки престъпници с окървавени ръце , осъдени от Народния съд – създаден победителите съюзници във ВСВ – СССР , САЩ и Англия .

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.