Чума във ферма с 24 000 животни в Шуменско

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в индустриална ферма в с. Никола Козлево, област Шумен. Положителният резултат от пробите е потвърден в късния следобед в петък от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 24 000 животни, съобщават от Агенцията.

Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.

Определена е трикилометрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата Каравелово и Пет могили, общ. Никола Козлево, Шуменско. Също и десеткилометрова наблюдавана зона, в която влизат населените места: Никола Козлево, Красен дол, Хърсово, Вълнари, Цани Гинчево и Векилски в община Никола Козлево, и с. Писарево в общ. Нови пазар.

Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект, при спазване на нормативните изисквания.

В събота се свиква заседание на Областната епизоотична комисия в Областна администрация-Шумен.

Коментари

Задължително поле