Шанс - с Белгия може да правим оръжия

Бойните машини с белгийски куполи могат да стрелят и с руски оръжия.

Компанията John Cockerill обещава куполите за новите бойни машини за пехотата да се произвеждат у нас, може да им се монтират и руски оръдия

Центърът за обучение на мерачи в Комерси, Франция е с петзвезден лукс

„Шест месеца след подписване на договора за новите бойни машини на пехотата, ще дадем възможност на България да произвежда куполите за тях“, това обяви пред „Труд“ Беър Мидкиф, вицепрезидент маркетинг и продажби за Централна и Източна Европа в John Cockerill Defense. А на него не може да не се вярва. Той е от този тип личности, за които са като камък, който тежи на мястото си. Бил е пилот на хеликоптер от армията на САЩ с над 2500 летателни часа в бойни и мирни мисии зад граница на четири континента. После е заемал позицията на директор бизнес операции за Textron Systems към Европейското командване на американската армия. Над 20 г. работи в Европа, бил е директор на чешка отбранителна компания и има заслуги за приемането на Чехия в пакта, за което е награден с медал. „Всяка бронирана машина без куполата е едно скъпострувашо такси“, това пък бе шеговитата метафора на Тибо Ламбер, мениджър продажби, който таи топли чувства към България заради щастливи мотиви от лично естество.

Пред България сега се открива възможност за нови работни места, подпомагане на военно-промишления ни комплекс с развитие на високотехнолигичен сектор и т.н. от реализиране на проект за превъоръжаване на армията. Досега това не се е случило, въпреки че бяха похарчени няколко милиарда за нова армейска техника. Сега е шансът- родното МО обяви конкурс за превъоръжаване на Сухопътните войски за малко над 1,4 млрд.лв. с ДДС. Инвестиционният проект предвижда доставка на 150 бронирани машини, от които 90 бойни и 60 със специално предназначение. За участие в търга са покани 4 фирми - Artec GmbHq (Германия), Patria (Финландия), Nexter Group (Франция) и General Dynamics Land System (Швейцария). Коя от тях ще спечели конкурса, ще е ясно до края на годината. С две от компаниите John Cockerill е в активни преговори и която от тях бъде избрана, бойните машини на Сухопътните ни войски ще бъдат оборудвани с белгийски куполи и оръжейни системи. А това е знак за качество от световен мащаб. Трябва да е ясно, че бойните куполи на John Cockerill са сред най-добрите на международния оръжеен пазар. Твърдя го без преувеличение. Те са сред най-качествените в бранша. Освен това белгийската компания е единствената в света, която произвежда бойни куполи на модулен принцип. Според белгийците на тях може да се монтират и руски оръдия, които се произвеждат у нас, както и боеприпасите.

Какво е бойна купола на модулен принцип? Това означава, че на нея може да се сложи оръдие с различен калибър. А какви са предимствата? В параметрите на проекта за превъоръжаване на нашата пехотата е записано, че новите бойни машини трябва да са с оръдие калибър 30 мм. То е с определена огнева мощ и поразяваща сила, скорострелност и далекобойност. Ако на даден етап ръководството на армията реши да увеличи силата на огневото им поразяване, ще трябва оръдие с по-голям калибър. Щом машините са с белгийски куполи, не е необходимо да се купуват нови оръдия, само се сменят.

Моя милост и колеги бяхме първите български журналисти, посетили централата на компанията в Лиеж и производствените бази в Лонсан и Обанж, както и центъра за обучение в Комерси, Франция. Родният бизнес има от какво да се поучи там. Как се организира високотехнологично производство, какво е съвременна и модерно проектирана производствена среда, в която трудът е песен, според познатото ни клише, за което белгийците едва ли са чували. Какво е дисциплина и условия за отдих, почивка и хранене. А това няма начин де не влияе на качеството на това, което се очаква на изхода. John Cockerill произвежда куполи с оръжейни системи калибър от 25 мм. до 120 мм. Те са от термично обработен алуминий за повишаване на якостта и твърдостта. Отвън куполата се бронира с керамични плочи, а отвътре се облепва с полимерни материали, които спират осколките при евентуално попадение на снаряд. Така се постига, според заявката на клиента, ниво на защита до 5-та степен по натовските стандарти, залегнали в СТАНАГ. Тук се произвежда средно по 1 купола на ден- 20 за месец „Не е проблем да произведем 90-те за Българската армия, но по-важно е да научим вас да ги правите в завод в България“, обясняват от компанията.

А на центъра за обучение в Комерси може да завиди и най-престижният университет у нас. На територия от 20 дка. компанията е сътворила истински дворец - за обучение, тренировки и почивка. Тук са били казармите на 8-ми артилерийски полк, строени са от камък още през 1870 г. Компанията купува района от общината около 2014 г. Комплексът отваря врати през 2017 г.- с нови столови, стадиони, със спа и фитнес център и т.н. Казармите са превърнати в общежития с около 120 апартамента, където бяхме настанени и журналистите. Луксът в тях е почти на ниво 5 звезден хотел. Бях изумен, когато ми обясниха, че това е за военните, които идват да се учат, а те са войници. Курсовете протичат по следния цикъл - теоретично обучение, модулно обучение на тренажор и симулатор. Заключителният етап са занятия на полигон, където се отработват възможни сценарии на действия и стрелби, които могат да се случат в реални бойни условия.

Първият купол John Cockerill произвежда през 1831 г. Тогава името е било друго, разбира се. Компанията има близо 200 годишна биография. Всичко започва с малка работилница, но наследниците на основателя пренасят огъня на традицията през вековете. И така до днес. Силата на компанията не е само в оръжейния сегмент. Тя развива дейност в почти цялата индустриална палитра. Трудно е да се изброи всичко- в момента строи метро в Еквадор и най-големият соларен парк в Дубай. А когато попаднеш в централата, в двореца строен през 18-век, те преследва духа на аристократична и съвременна Белгия.

Коментари

Задължително поле