Шат на КАТ главата

Крайно време е безумието на „Пътна полиция“ в „Дървеница“ да спре

Предложение: „Каналите“ да станат музей на прехода

Катаджийска патрулка КИА се престроява вляво през двойно непрекъсната линия на маркировката, засичайки друг автомобил, и преминава на червено с ляв завой от бул. „Драган Цанков“ към ул. „Лъчезар Станчев“. Това би могло да бъде началното ви впечатление, ако за пръв път отивате към КАТ-София. Случаят е истински, стана пред очите ми тази седмица.

По-страшното е, че бързането на катаджиите донякъде е разбираемо за всеки обитател на тази улица, където се помещава и редакцията на вестник „Труд“. Защото от въпросното кръстовище до най-близките паркинги (100-200 метра) в сутрешните пикови часове шофьорите понякога отвисяват по 10-20 минути. Пътните платна около КАТ по цял ден са задръстени от паркирали коли, от разтоварващи автовози (защо, по дяволите, са задължителни?!), от преминаващи тирове и какви ли не други МПС в какви ли не ситуации. А „паяците“ само усложняват още повече движението, дозатягайки зверската тапа, която се образува в стеснението на улицата при входа към гишетата (те са цяла отделна тема). В другата част на „Лъчезар Станчев“ - откъм „Г. М. Димитров“, пък сутрин човек може да бъде блокиран зад волана и по половин час.

Да регистрираш автомобил в КАТ-София е приключение, което се разказва с години,

историите са почти като казармените.

Нотариус, който заверява документи в „офис“ в микробус, паркинг за 3 лв. на започнат час, който сигурно печели повече от чалгаджийница в Студентски град, тенекиени бараки за застраховки и еко такси, през които преминават милионни обороти, и опашки, които се формират от предишната вечер, а даже и от събота за понеделник. Плюс мургави амбулантни търговци, предлагащи джобни електрошокове и ножове. Случва се покрай новия си автомобил някой водач да се сдобие с моторна резачка например (и този пример е истински и скорошен).

Това е едно от онези места в столицата, чието съществуване председателстващата Съвета на ЕС България не би могла по никакъв начин да обясни на другите страни-членки. А може би тъкмо затова трябваше да го включи в културната програма на председателството. Бездруго отсреща има офиси на Министерството на културата, там е и Музеят на социалистическото изкуство.

В този ред на мисли – една идея от мен. След като безумието на КАТ в „Дървеница“ най-после бъде прекратено, прословутите „канали“ да бъдат превърнати в музей на прехода. Където, разбира се, почетно място трябва да заемат и някои катаджийски атрибути...

Така описаната картина, разбира се, не е от вчера, а от дълги години. Просто в началото на всяко лято се влошава до немай къде.

На този фон „внезапната проверка“ на вътрешния министър Валентин Радев и неговия заместник Стефан Балабанов в четвъртък беше последвана от забележителни констатации. „Те установиха редица проблеми, за отстраняването на които ще се търсят бързи решения от професионалното ръководство“, съобщи пресцентърът на МВР.

Еврика! Това е все едно

да откриеш колелото и топлата вода едновременно.

И да обявиш откритието си на всеослушание пред цялата държава. Нещо повече – да го направиш за пореден път.

„Не мога да си обясня това спокойствие - да гледаш как хората висят по опашки, нервират се, тормозят се и да чакаш със сила да дойде някой да те кара да го променяш. В КАТ в София и в Пловдив колите се точат с часове. Нямали компютри. Допотопна работа. Нямали и тоалетни, какво им пречи да сложат химически. И сайт нямат, за да напомнят на хората кога да си сменят номерата. Стоят фирми и вършат тази работа. Държавата взема 2 лв., а банката за тях - 3. Няма пос терминали. Архивът им е в мазе. Всеки си е направил столче и си работи.“ Това констатира премиерът Бойко Борисов миналата година по същото време. Да не би пък затова сега да се оказа с 10 акта... Разбира се, това беше абсурден пример от поредния сериозен проблем на „Пътна полиция“ - със системата за отчитане на платените глоби.

Все пак прави му чест на министър Радев, че се е изправил лице в лице с изнервените граждани, които моментално са го на...товарили с неприятностите си. И най-вече, че пресцентърът на вътрешното министерство съобщи за това знаменателно събитие, и то придружавайки съобщението с богат и недвусмислен снимков материал.

„КАТ - София е тотална щета“, написал гражданин до министъра във фейсбук, което преляло чашата. Но Радев осъзнал и друго: „Една жена от 3 часа сутринта чака. Ами, освен че чака и си губи времето, тя в момента не работи, а ни изкарва заплатите на нас - държавните служители“. Господин министър, в природата нищо не се губи.

Загубата за едни е печалба за други.

Следващия път наминете и през кафенетата в белия блок откъм „Драган Цанков“ и ще видите там печелившите с техните дебели ланци и скъпи анцузи.

Ще ми се цялата история наистина да беше обмислена прелюдия към следващата новина за деня – че регистрацията на автомобили ще се извади от КАТ и ще премине към транспортното министерство.

Според информацията на „Труд“ около тази идея са се обединили представители на различни институции и неправителствени организации, участвали в 3-часово заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата , ръководено от вътрешния министър. Според официалното съобщение на МВР експертите са се запознали с идеята първичният преглед за техническа изправност и регистрацията на МПС да преминат под контрола на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ (бившата ДАИ).

Предвид „славата“ и на тази институция, перспективата не изглежда никак розова. Но поне показва някаква мисъл в посока промяна на статуквото.

Има и други предложения.

Регистрациите на автомобили да се правят в общинските служби, които са 24 в София и няма да има струпване, предложи през седмицата Борис Гаврилов, председател на Българския автомобилен съюз . Той посочи, че освен това така общината веднага ще си прибира и пътния данък. Според него за сверка на номерата и за проверка на техническото състояние могат да се използват пунктове за годишен технически преглед и това също ще отнема минути, а не часове чакане.

Важното е да не стане като с Румяна Бъчварова, която през 2015 г. като МВР шеф имаше проект да извади в отделна служба извън министерството регистрацията на МПС, както и издаването на документи за самоличност. Обаче дойдоха поредните предсрочни избори...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари