Швейцария съобщи за петима починали след ваксиниране срещу COVID-19, всички са на възраст над 80 години

Снимка: Pixabay

Швейцария съобщи за 42 случая на странични ефекти след ваксинация срещу COVID-19 с одобрените в страната ваксини. Пет от случаите са свързани със смърт на пациенти, се казва в изявление, публикувано днес, 22 януари, от агенцията за терапевтични продукти Swissmedic.

„Към 21 януари Swissmedic е получил общо 42 съобщения за предполагаемо нежелани ефекти на първите ваксини COVID-19, разрешени в Швейцария“, се казва в съобщението. 62%, се отнасят до „леки реакции, докладвани в клинични изпитания“. 6 случая (32%) се считат за сериозни, пет от които са „свързани с развитието на фатална ситуация“.

Починалите пациенти са на възраст от 84 до 92 години, които „са починали от патологии, които често се срещат в тази възрастова група“.

„Въпреки че е имало близост във времето между въвеждането на ваксината и смъртта, не е възможно в нито един от тези случаи конкретно да се подозира, че причината за смъртта е ваксинацията“, обосновават от агенцията.

Общо в Швейцария с население от 8,6 милиона са заразени 509 279 души и 8 345 от тях са починали. От 23 декември 2020 г. в страната текат ваксинации. Разрешено е използването на две ваксини - произведени от американската компания "Пфайзер", както и от американската компания Moderna. Около 500 хиляди дози от ваксината са доставени в страната и са ваксинирани почти 170 хиляди души.

Коментари

Задължително поле