Шест години майсторят олтара в манастира “Свети Йоан Бигорски”

Защо Македония трябва да е следващата ви дестинация?

Шест години отнема направата на уникалния дървен иконостас на един от православните символи на Македония - манастирът "Свети Йоан Предтеча" - Бигорски. Произведението на изкуството и вярата е дело на майстора Петър Филипов, който заедно с брат си и мнозина помощници създава през 30-те години на 19 век олтарът - шедьовър, смятан за един от най-красивите в православния свят. Майсторите изобразили в иконостаса и себе си, като своеобразните им автопортрети са включени в една от библейските сцени.

Ако искате да посетите манастира имайте предвид, че той е дом на вярата. Затова и дамите се допускат да прекрачат прага му само ако облекат с дълги под коляното поли и дреха или шал, които скриват раменете им.

Мъжката обител, в близост до град Дебър, е действаща и днес. Манастирът е изграден върху по-стара базилика от 11 век, като се предполага че чудотворната икона на Св. Йоан Предтеча в църквата, е стара колкото и мансатира. Комплексът е бил изоставен за известно време през годините на робството и е възстановен отново като действащ в средата на 18 век.  Освен чудотворната икона на Св. Йоан, която изцелява вярващите и сбъдва молитвите им, в манастира мжете да се поклоните и на сребърно ковчеже, също с мощи на светци.

За този манастир и другите забележителности на нашата съседка Македония, можете да научите тук: https://www.macedonia-timeless.com

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм