Шефката на румънската спецпрокуратура Лаура Кьовеши: Ние събираме доказателствата, всички други решения се взимат от съда

"Всички документи, издадени от който и да е прокурор от дирекцията, се проверяват от съдия." Това каза главният прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция Лаура Кьовеши на форум на тема "Румънският опит: Антикорупционни институции и мерки", организиран от българския Върховен касационен съд. Думите й бяха в отговор на въпрос на съдия Емил Дечев не са ли прекалено агресивни методите, които използва дирекцията.

"Ако делото бъде прекратено, пак съдии го възобновяват. Специални разузнавателни средства се разрешават само със съдийско съгласие и само те (съдиите) могат да кажат дали е спазен законът при събирането им. Ние събираме доказателствата, всички други решения се взимат от съда", обясни Кьовеши.

"Изключено е един прокурор да злоупотребява със СРС, защото е пряко контролиран от съдията. Много са критиките към нас, но не мисля, че сме прекалено агресивни. Като всички прокурори правим всичко възможно да си вършим добре работата", смята Лаура Кьовеши.

Евродепутатът Николай Бареков не беше допуснат до форума в Съдебната палата. Той беше спрян на вратата от служители на „Съдебна охрана“, които заявиха пред медиите, че са получили нареждане от Върховния касационен съд да не допускат политици в залата. От „Съдебна охрана“ не обясниха защо изпълняват разпорежданията на ВКС, въпреки че са на подчинение на Министерството на правосъдието.

Протестиращи граждани дойдоха пред залата, в която се проведе конференцията, с маски на известни политически фигури.

На въпрос на "Труд" защо в качеството си на председател на ВКС кани чуждестранен прокурор, а не съдия, Лозан Панов заяви, че първоначалната уговорка е била със съдии от Върховния касационен съд в Румъния, но тъй като те били много ангажирани, единствено дирекцията за борба с корупцията се е отзовала. "Предстоят още такива срещи", обяви Панов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право