Шефчович кандидат за шеф на ЕК

Чака официална номинация от левицата през октомври

Федерика Могерини се отказа от надпреварата

Зам.-шефът на Еврокомисията с ресор “енергиен съюз” Марош Шефчович се впусна в надпреварата да оглави ЕК след изборите за Европейски парламент догодина, съобщиха информационните агенции. “Искам да поведа общите усилия на социалдемократическото семейство за вдъхновяващи решения за народа на Европа”, заяви вчера словашкият политик.

Шефчович (52 г.) се представи като човек от бившия комунистически блок, който е особено чувствителен към разделението изток-запад. “За да рестартираме двигателя на интеграцията трябва да спрем да говорим за север, юг, изток и запад. Да се отървем от телените огради в умовете си”, обяви той. Бившият словашки дипломат е завършил Московския държавен университет и е част от ЕК още от първия мандат на Жозе Барозу, което го прави действащият комисар с най-дълъг стаж в институцията.

Негов съперник може да бъде друг зам.-председател на ЕК - холандецът Франс Тимерманс. Дипломат №1 на ЕС Федерика Могерини също бе спрягана за участник в надпреварата, но обяви, че няма да участва в нея.

Според словашки медии Шефчович има подкрепата на членките на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Кипър, Чехия, Литва, Латвия, Унгария, Малта, Полша и родната си Словакия. Така той си спечелва право кандидатурата му на водещ кандидат на евролевицата за шеф на ЕК да бъде обсъдена на срещата на ПЕС в Латвия на 19 октомври.

Според системата “водещ кандидат” Еврокомисията ще бъде оглавена от претендента на партията, събрала най-много гласове на евровота през май догодина. В момента ПЕС е втора сила в ЕП, отстъпвайки първото място на Европейската народна партия (ЕНП). И сондажите показват, че умерената десница ще запази тази позиция.

Изказването на Шефчович идва дни, след като Манфред Вебер, председател на фракцията на ЕНП в ЕП, обяви, че ще бъде кандидат на паневропейското семейство за ЕК. Неговият стремеж също предстои да бъде официално одобрен на конгрес на ЕНП на 7-8 ноември в Хелзинки. Смята се, че баварският евродепутат си е осигурил ключовата подкрепа на германската канцлерка Ангела Меркел.

Коментари

Задължително поле