Шефът на Американската търговска камара у нас: Между Тръмп и Борисов се получи добра химия

Снимки: Цветан Томчев, специален пратеник на "Труд" във Вашингтон

Срещата между българския министър председател Бойко Борисов и американския президент Доналд Тръмп беше уникална със своята продължителност и съдържание. Това разказа Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България и единствен представител на българския бизнес в делегацията, по БТВ.

Иванов посочи, че по протокол двамата държавници е трябвало да разговарят 50 минути, а срещата е продължила повече от два часа. "Очевидно се е получила добра химия, по настроението на премира се виждаше, че нещата са преминали добре и е имало откровен разговор", посочи бизнесменът.

По думите му не е било планирано да се влиза в овалния кабинет, а на срещата дори са присъствали американският вицепремиер Майк Пенс и държавният секретар Майк Помпео. Представителят на бизнеса посочи, че е бил е над 60 пъти в САЩ. Той разказа, че е имал проблем с кацането на летище "Андрюс", заедно с българската делегация, защото няма дипломатическа виза. В крайна сметка обаче е успял да реши този казус и да се приземи на частното летище, изградено за посрещане на държавни лидери.

Има гвардейци, които се занимават само с това, слага се червеният килим, разказа Иванов. Имаше страхотно силен вятър, едвам кацнахме. Такава е церемонията, "Сикрет сървиз" придружава цялата делегация, допълни още Иванов.

Той сподели, че 15 американски корпорации са заявили интерес да инвестират у нас. След срещата на министър-председателя с представители на Американската търговска камара е станало ясно обаче, че у нас има проблем с висшето образование и кадрите.

Коментари

Задължително поле