Явор Колев за задържания за хакването на НАП: Моето мнение е, че това със сигурност е той

Идната седмица предстоят седем операции срещу сексуални насилници над деца

Това, което бе изложено в прессъобщението на прокуратурата относно заловения хакер, е напълно достатъчно. Моето лично мнение е, че със сигурност е той. Това заяви в Бургас, в отговор на въпрос на "Труд", шефът на "Киберсигурност" в ГДБОП Явор Колев.

Нека оставим следствието да работи, добави комисарят. По отношението на това, дали заловеният е "бял" или "черен" хакер, Явор Колев поясни, че работата на задържания в компанията, в която работи, е именно такава - да извършва одит и да тества информационни системи. На жаргон казано, това е "бяло хакерство". Това, което е свързано с извършване на "черно хакерство", се преследва от закона, а именно нерегламентиран достъп до информационни системи и др.

Тук сме, за да почетем паметта на блестящия юрист Евгений Мосинов, на едно мероприятие с цел да повишим правната култура на младото поколение, свързано с опасностите които крие интернет, обясни шефът на ГДБОП. В морския град в четвъртък сутринта се проведе лекция-беседа на тема "Киберпрестъпления и кибертероризъм", по инициатива на фондация "Евгений Мосинов".

Идната седмица предстоят седем операции срещу сексуални насилници срещу деца, съобщи още Явор Колев. Акцията ще е на територията на цялата страна.

За нас е важно, освен срещите с деца, да имаме и контакт с родителите, които трябва да сърфират заедно с тях в интернет и да знаят какви профили посещават, с кого се сприятеляват и т.н. за един безопасен интернет, добави комисар Колев.

По време на лекцията той обяви, че престъпленията в киберпространството са сравни с престъпленията "офлайн", т.е. в реалното пространство. В киберпространството най-чести са престъпленията, свързани със сексуалната ориентация на деца и възрастни, измамите и източването. Това е компрометирането на фирмена кореспонденция, когато хакерите се внедряват между двата партньора. В един етап подменят електронното съобщение, като в сметката на обявената фактура слагат своя сметка, която се контролира от организираната престъпност и оттам чрез мулета парите се нареждат в други банкови сметки в други държави. Целта е следите да се губят или пък се теглят от други такива мулета и се изпращат по фирми за бързи преводи.

Коментари

Задължително поле