Шефът на Кристиян Бойков с обвинение в тероризъм заради кибератаката срещу НАП

Антимафиоти отвеждат търговския директор Георги Янков.

Обвинение за тероризъм по аферата с кибератаката срещу НАП получи Георги Янков, търговският директор на фирмата, заподозряна за източване на данните от проходната агенция, съобщава bTV. Специализираната прокуратура пое разследването по случая. Това са първите в новата история на България обвинения в тероризъм, свързани с киберпрестъпление.

По думите на един от адвокатите му той е освободен под парична гаранция от 20 хиляди лева. С ново обвинение се сдобива и Кристиян Бойков, единственият до днес обвиняем по аферата с кибератаката срещу НАП.

Грози ги до 15 години затвор. Засега не се знае дали собственикът на фирмата Иван Тодоров ще бъде обвинен. Той се намира в Канада. Продължава преглеждането на иззетата техника при вчерашната акция на ГДБОП. Във файловете има много данни за държавни институции, банки и застрахователни компании. Адвокатите определиха обвиненията за абсурдни.

Днес стана ясно и че няма да се наложи милиони българи да си сменят личните карти след кибератаката срещу НАП, но за 189 души са изтекли достатъчно данни , за да се окажат в риск от злоупотреби, съобщиха от приходната агенция порано през деня.

Коментари

Задължително поле