Силите на Халифа Хафтар свалиха турски боен дрон

Трети сме по малък държавен дълг

Три приоритета за развитие на Югозапада до 2027 г., София и Благоевград – центрове на растеж

Васил Велев: ВиК дружествата по места са касички за общинските коалиции

Хазартните игри облагани по различен начин (обзор)

Облагане при отдаване на стаи от апартамент на туристи

Националната лотария е 100% законна, държавното тото е безхаберно

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 януари 2020

Военното министерство: Няма да строим на територията на резиденция „Лозенец“

Няма добри пътища до туристическите атракции

До 200 хил. лв. глоба за нелегално гориво (обзор)

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 23 януари 2020 г.

Румен Радев: Израел превръща пустинята в градина, България върви в другата посока

Само през януари в „Левски“ са вкарани над 2 млн. лв.

Васил Божков: Надявам се премиерът да вземе правилно решение (СНИМКИ, ВИДЕО)

Шефът на РИОСВ-София: Законът забранява отглеждането в домашни условия на диви котки

директорът на РИОСВ-София инж. Ирена Петкова

„По наша информация у нас това не е единственият каракал, който е отглеждан от частно лице. Още през ноември миналата година изпратихме писмо до МОСВ за каракал, който бе заснет на Летище София. Свързахме се с развъдници на каракали във Франция и се оказа, че в България са внесени поне пет животни. Знаем и за един сервал, който е в Разград”, коментира пред БТВ Явор Гечев от фондация „Четири лапи” по повод избягалия каракал в Пловдив, който се оказа домашен любимец.

Такова животно струва между 2500 и 5000 евро в зависимост от доставката. Има хора, които по някакъв начин ги вкарват легално и ги доставят дори до дома.

„По закон санкцията за хора, които отглеждат противозаконно такъв вид котки, е отнемане и глоба. В случая обаче хората не са виновни, защото са се допитали до компетентната институция, която им е казала, че могат да отглеждат каракал у дома”, каза още Явор Гечев.

„Законът за защита на животните казва много ясно, че се забранява внасянето, придобиването, продажбата и отглеждането в домашни условия на диви котки. Единствено се допуска отглеждане в зоологически градини и спасителни центрове”, каза от своя страна директорът на РИОСВ-София инж. Ирена Петкова.

Започнала е щателна проверка по случая с каралака и към момента не са установени други несъответствия.

„Организирахме среща с представители на неправителствени организации и МВР, на която искахме да подобрим комуникацията и действията във връзка с множеството такива сигнали”, поясни тя.

За миналата година сигналите са били 167, като сред тях е имало такива за търговия с препарирани животни и живи костенурки.

Относно казуса с каракала Гръм, директорът на РИОСВ-София обясни, че през 2017 г. е извършена регистрация на едно животно от този вид. Експертът, изготвил документите, се е позовал на Закона за биологичното разнообразие, но не е оценил изричната забрана за отглеждането на такъв екземпляр в домашни условия.

„Става въпрос на грешка на служителя и това е едно недопустимо нарушение. Експертът, изготвил документация, понесе своята отговорност и към момента е освободен от длъжност”, каза инж. Петкова.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.