Шефът на СЗО: Трябват бързи действия за спиране на епидемията от коронавируса

Времето, в което ще може да се овладее разпространението на епидемията от новия коронавирус, все повече намалява, предупреди генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус.

На въпрос дали епидемията наближава решаваща фаза с откриването на нови заразявания и смъртни случаи от коронавируса в Иран и Ливан, шефът на СЗО отговори, че продължава да смята, че разпространението на вируса все още може да бъде овладяно.

"Времето за реакция става все по-малко, затова трябва да действаме бързо, преди съвсем да е изтекло. Можем да избегнем сериозна криза, ако действаме адекватно. Ако обаче пропуснем възможността, ще имаме сериозен проблем", предупреди той.

Епидемията е заразила над 75 500 души в Китай и още 1150 в 26 други държави. Новият вирус е взел над 2200 жертви в Китай и осем в други страни по данни на СЗО. "Въпреки че общият брой случаи извън Китай остава относиелно нисък, ние сме обезпокоени от броя случаи без ясна епидемиологична връзка като пътувания или контакти с потвърден случай", подчерта Тедрос Аданом Гебрейесус.

Той съобщи, че международният екип експерти под ръководството на СЗО е посетил Пекин и провинциите Съчуан и Гуандун, а утре ще посети град Ухан, който е епицентърът на епидемията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят