Убивай българи – Калпакчиев е насреща Хелзинкският комитет помогнал за освобождаването на Полфрийман

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Каним Владимир Путин в България догодина Премиерът Бойко Борисов увери, че с Русия имаме възможно най-добрите отношения (обзор)

София ще има детска поликлиника Събират на едно място лекари от различни специалности

Комисията за регулиране на съобщенията също установи нарушения при спирането на програма „Хоризонт”

Обмислят нови акцизи за горивата

Министър Росен Желязков получи подкрепа от Ирландия, Португалия и Естония срещу пакета „Макрон“

Данаил Кирилов: Като гражданин мога да кажа, че освобождаването на Полфрийман е необосновано Австралиецът е бил наказван няколко пъти в затвора, като едно от провиненията му може да се тълкува като опит за бягство

Цар Симеон II говори за българската независимост Ексклузивно интервю по Нова на 22 септември

САЩ ще наложат санкции на Иранската национална банка

Външно: 70 600 българи във Великобритания вече получиха статут на уседналост

Писателят и сценарист Иван Кулеков за освобождаването на Полфрийман, пред „Труд“: Умишленото убийство би трябвало да се изкупува цял живот

1,200 млрд. лева са приходите от нощувки на Слънчев бряг Най-много германски и полски туристи, англичаните трети

Сформират дежурни екипи, които ще следят за палене на стърнища

Режисьорът Максим Генчев пред „Труд“: Предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман е престъпление

Шок от поскъпване на храната в стола на ЕП Цените увеличени с около 25%, служители недоволстват

Порция (100 грама) салата в стола на Европарламента вече струва 1,30 евро.

В заведенията на ЕК и Европейския съвет е значително по-евтино

Неприятна изненада очаква служителите в Европейския парламент през новия политически сезон, започващ този месец. Храната в стола на институцията вече ще е по-солена, но не във вкусовия, а в ценовия аспект, съобщава „Политико“.

Средно блюдата са с около 25% по-скъпи, като повишението на цените е прокарано през отпускарския август, когато повечето работещи в ЕП са били във ваканция.

Служители разказват шокирано за новите цени, порция пържени картофи вече струва 2,50 евро, вместо доскорошните 2 евро. Супата скочила до 1 евро от предишните 80 евроцента (запознати подчертават, че и новите, и старите цени в стола на ЕП са в пъти по-ниски от тези, които простосмъртните жители или посетители на Брюксел плащат в обикновени заведения в града, извън тези в евроинституциите).

От управата на Европарламента обясняват, че поскъпването се дължи на три фактора – начисляването на ДДС в размер на 12% (от което досега столът на ЕП е бил изключен), премахването на субсидиите за храна в ЕП, както и сключването на нов договор с нова фирма за доставка на храни за стола.

Работещи в ЕП сезирали профсъюзите, като сред изразените аргументи е, че в период на нулеви или отрицателни лихвени проценти и дългогодишна ниска инфлация в много страни от еврозоната, увеличението на цените с 25% е най-малкото неоснователно. От профсъюзите пък коментират, че такова поскъпване е и нечестно предвид факта, че столът на ЕП се използва и от съвсем не висопокоставени и съответно ниско платени трудещи се в институцията като секретари, охранители и други.

Масло в огъня на недоволството налива и фактът, че в столовете на Еврокомисията и на Европейския съвет храната не е поскъпнала и е чувствително по-евтина. Например парче чийзкейк или пай в ЕП струва 4,70 евро, докато в ЕК цената му е едва 2,74 евро.

 

Румъния се отказа от временен комисар

Йоан Мирча Пашку се прости с поста

Румъния изтегли кандидатурата на Йоан Мирча Пашку за комисар до края на мандата на тази ЕК.

Румъния оттегля номинацията на Йоан Мирча Пашку за временен еврокомисар в настоящия състав на ЕК начело с Жан-Клод Юнкер. Това съобщи вчера правителството в Букурещ в официално писмо до евроинституциите.

Пашку трябваше да замени и довърши мандата (до 31 октомври) на румънската представителка в ЕК Корина Крецу, която подаде оставка от поста през юли, за да заеме креслото на евродепутат, което спечели на изборите през май.

Страните имат право да определят човек, който да довърши мандата на оттеглил се еврокомисар. Но Юнкер призова държавите членки, изпаднали в такава ситуация, да не назначават нов представител. Апела си той обясни с факта, че това ще предизвика излишни разходи, тъй като всеки комисар, независимо колко време е служил, се ползва с разписаните в правилата привилегии (виж графиката).

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.