Шпионски игри

Какво разбрахме от акцията срещу руското посолство

Чужд мач на наш терен

Бил съм повече от 20 години на работа в различни български дипломатически мисии в чужбина и мога да кажа, че изгонването на дипломати не е много често срещано явление, но не е и много рядко - в крайна сметка, дипломацията и шпионлукът вървят ръка за ръка.

При всички положения това е нещо, за което акредитираните в дадена столица чужди дипломати информират своите столици. Ако си представя за момент, че съм чужд дипломат в София, какво бих информирал страната, която ме е изпратила?

- Гонят се двама руски дипломати едновременно; За изгонването бяха уведомени първо медиите, а едва след това чуждият посланик-началник на изгонените; Различни български инстанции използваха нееднократно термина „персона нон грата“, което в професионален план е изключително грубо - по принцип изгонването на дипломати обикновено се прави дискретно; Службите рядко предлагат изгонване на дипломати - когато „засекат“ някого в шпионлук, те предпочитат да продължат да си го „пасат“ и пр.; Предоставените сведения за дейността на изгонените са - меко казано - доста „хафиф“ (на турски - леки), единият се интересувал от изборните манипулации, а другият се интересувал от интерконектора с Гърция - че той, ако не се интересуваше от това и аз му бях началник, щях да го уволня. А най-одиозното е, че след това „изпращал на разузнавателните служби в Москва придобитата информация“ - на кого друг да я изпраща, а и как разбраха това нашите контраразузнавачи - той е изпращал тази инфо по открит начин или пък нашите са успели да разбият руския шифър?

На база гореизложеното, в информацията си до своята столица, бих направил извод, че това изгонване има по-скоро политически характер. Каква би била политическата причина? Дали това е цената, която българското правителство трябва да плати, заради преминаването през България на „Турски поток“? Е, за да бъде информацията ми достоверна, би трябвало да потърся за „сверяване на часовника“ по този въпрос местен източник, в лицето на чужд дипломат, или български чиновник в съответното министерство, но в момента няма да го правя, защото не си изкарвам парите от това, нали?

* От фейсбук страницата на дипломата, със съкращения

Коментари

Задължително поле