На 26 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за сряда, 26.02.2020

Мъж опита да взриви кола близо до Пентагона

Депутатът от ГЕРБ Станислав Стоянов: Населените места край Велико Търново стават все по-привлекателни за живеене и бизнес

Представиха в Свищов интернет платформа за стимулиране на предприемачеството на малкия и среден бизнес Разработката е за трансграничния регион

Пазарът в Лондон през 2020 г. ще се съвземе

Сделки за над $3 млрд. договори Тръмп с Моди (ИНФОГРАФИКА) Индия купува бойни хеликоптери на “Локхийд Мартин”

Сирийската армия превзе още един град в Идлиб

Песков: Русия не се меси във вътрешните работи на други държави

Путин: Държа подчинените си под напрежение

Румен Радев: Секторът на информационните и комуникационни технологии е „вододел“ за развитието на нациите

В Сърбия пристигна втора доставка на руските системи „Панцир С1“

„Изтрийте миналото” се открои на Берлинале Нестандартен френско-белгийски филм впечатли публиката

Скъсяват болнични след някои операции (обзор)

Втори задържан за инцидента, в който кола се вряза в карнавално шествие в Германия

Шпионски игри Какво разбрахме от акцията срещу руското посолство

Чужд мач на наш терен

Бил съм повече от 20 години на работа в различни български дипломатически мисии в чужбина и мога да кажа, че изгонването на дипломати не е много често срещано явление, но не е и много рядко – в крайна сметка, дипломацията и шпионлукът вървят ръка за ръка.

При всички положения това е нещо, за което акредитираните в дадена столица чужди дипломати информират своите столици. Ако си представя за момент, че съм чужд дипломат в София, какво бих информирал страната, която ме е изпратила?

– Гонят се двама руски дипломати едновременно; За изгонването бяха уведомени първо медиите, а едва след това чуждият посланик-началник на изгонените; Различни български инстанции използваха нееднократно термина „персона нон грата“, което в професионален план е изключително грубо – по принцип изгонването на дипломати обикновено се прави дискретно; Службите рядко предлагат изгонване на дипломати – когато „засекат“ някого в шпионлук, те предпочитат да продължат да си го „пасат“ и пр.; Предоставените сведения за дейността на изгонените са – меко казано – доста „хафиф“ (на турски – леки), единият се интересувал от изборните манипулации, а другият се интересувал от интерконектора с Гърция – че той, ако не се интересуваше от това и аз му бях началник, щях да го уволня. А най-одиозното е, че след това „изпращал на разузнавателните служби в Москва придобитата информация“ – на кого друг да я изпраща, а и как разбраха това нашите контраразузнавачи – той е изпращал тази инфо по открит начин или пък нашите са успели да разбият руския шифър?

На база гореизложеното, в информацията си до своята столица, бих направил извод, че това изгонване има по-скоро политически характер. Каква би била политическата причина? Дали това е цената, която българското правителство трябва да плати, заради преминаването през България на „Турски поток“? Е, за да бъде информацията ми достоверна, би трябвало да потърся за „сверяване на часовника“ по този въпрос местен източник, в лицето на чужд дипломат, или български чиновник в съответното министерство, но в момента няма да го правя, защото не си изкарвам парите от това, нали?

* От фейсбук страницата на дипломата, със съкращения

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.