Ще стане ли Македония “Илинденска”?

Срещу новото предложение за името се надига съпротива

В спора, който гърци и македонци водят за името на Македония, има известно раздвижване. Срещу най-новото предложение –”Илинденска Македоия” обаче се надига съпротива. И то не само в Гърция, а и в съседна България.

“Никога досега не сме били толкова близо до постигането на съгласие. Трябва обаче да бъдат направени още някои важни стъпки”, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас пред своята партия “Сириза”. Двете предишни предложения –”Северна Македония” и “Нова Македония” – не удовлетвориха нито една от страните. На срещата на върха на ЕС в София македонският премиер Зоран Заев предложи трето име, позовавайки се на Илинденското въстание срещу Османската империя, което избухва през 1903 г. на територията на днешна Македония, в град Крушево. Той каза, че неговото правителство “дава зелена улица”.

Гръцките граждани не споделят оптимизма на двамата правителствени ръководители. Студентът Никос Сикас казва: “С новото име национализмът се промъква през задната врата. Това неизбежно ще предизвика напрежения от гръцка страна”. Името се натъква на критика не само сред гърците. България също чества Илинденското въстание от 1903 г. Българите смятат Илинденско-Преображенското въстание за рожден ден на своята независимост. Атина обвинява Скопие в културни кражби. София също оспорва съществуването на специфична македонска култура и история. Македонците пък желаят бързо решаване на спора, но не е сигурно, че ще гласуват за значителна промяна в името.

За Ципрас ще бъде много трудно да убеди хардлайнерите в страната си да възприемат новото име. Следващата година в Гърция има избори, които ще бъдат изпитание за него. Съперникът му, консерваторът Кириякос Мицотакис води убедително. Подкрепата за Ципрас намаля значително, след като въпреки своите изборни обещания той изненадващо подкрепи политиката на строги икономии в еврокризата. Сега той се опитва да постигне някакъв успех. Сближаването с балканските страни е част от стратегията му.

(Със съкращения)

Коментари

Задължително поле