Франция говори за Здравка Евтимова

Започва обработката срещу комари в София

Новакът „Царско село“ представи каре нови

Караянчева в Баку: Пристъпваме към ротационното председателство ПАЧИС с чувство на висока отговорност

Окръжен съд – Бургас присъди 10 месеца затвор за наркотици Европейски съдии наблюдаваха процеса

Карлос Контрера с предложения за плана за Борисовата градина

Кредитното консултиране – една от най-динамично развиващите се услуги в България Интервю с Деян Василев, председател на Асоциацията на Кредитните Посредници в България и основател на Кредитланд

Бюджетна комисия прие на второ четене партийната субсидия да се намали на 1 лев на глас

Путин: Недопустимо е директорът да получава 10 пъти по-висока заплата от редовия работник

Емануела се разголи за реклама

Аржентина на мач от отпадане

Топлофикация – Перник осъди общината за просрочени задължения

„УМБАЛ-Бургас“ получи 510 пакета специални пелени за недоносени бебета

Сравниха Салах с Роналдо и Меси

Хакери атакуваха живата връзка с Путин "Росстелеком": Отразихме две мощни DDoS-атаки

Юбилейна трофейна изложба откриха в Елена за празника на града Кметът инж. Дилян Млъзев уважи събитието и поздрави ловците

Снимки: Община Елена

Тази година е юбилейна за Ловно-рибарското дружество „Сокол 1899“ в Елена и по този повод дружеството подреди впечатляваща трофейна изложба, първа в неговата 120-годишна история. Еленчани са сред първите в страната, отзовали се на призива на Ловния конгрес през 1898 г. и още на следващата година на 2 юли създават свое ловно дружество. Петко Горбанов от Елена, пръв български ученик в Робърт колеж, разузнавач в Освободителната война, създава първия Закон за лова.

Юбилейната изложба бе открита за празника на града от председателя на сдружението Тихомир Кузманов. Кметът инж. Дилян Млъзев уважи събитието и поздрави ловците. Интересни факти за трофеите в изложбата разказа нейният куратор инж. Николай Тотев, лицензиран експерт на СИС – европейска организация на националните ловни съюзи, създадена през 1934 г. в Мадрид и България е сред учредителите.

Ловци от дружинките представят 145 трофея от основните видове дивеч в региона – 10 са от благороден елен, 25 от сърна и 68 от дива свиня. С много от тях те участват през годините в ловни изложения – регионални, национални и международни, на световното „Експо 81“ в Пловдив. 12 от показаните трофеи са със златен медал, 10 са със сребърни отличия и 25 с бронзови. В изложбата са включени и няколко интересни колекции от черепи – на диви котки, от времето, когато са били разрешени за отстрел, на хищници, обитавали района, и на сърни от селекционен подборен отстрел. Интерес представлява за ценителите отливка на трофей от дива свиня, оценен със 158.20 СИС точки, държал световния рекорд от 1986 до 2006 г. Погледите привличат череп на глиган с бивен зъб, дълъг 58.20 см, също и два черепа със сплетени рога от смъртоносен любовен двубой между сръндаци. Изложбата е уредена в пленарната зала на община Елена и може да се види до 30 май.

ЛРД „Сокол 1899“ стопанисва площ около 50 000 хектара на територията на двете горски стопанства – в Елена и Буйновци. Благодарение на добрата развъдна дейност и грижите за дивеча през последните 20 години запасите от благороден елен са се увеличили двойно, на сърните четири пъти, а на дивата свиня, която в този регион е основен ловен вид – седемкратно. В началото на миналия век благородният елен в Еленския балкан е почти на изчезване. Ловни деятели създават развъдник „Буковец“, в който през 1948-1949 г. писателят Емилиян Станев работи като управител. В периода след създаване на горските стопанства в Елена и Буйновци и по-късно до 1961 г. по билото на Стара планина, от Костел до Хаинбоаз, е пуснат за развъждане благороден елен от дивечовъдните станции „Шерба“ и „Паламара“. Създаденото през 1984 г. ДЛС „Чумерна“ се занимава с подобряване на дивечообитанията и развива международен ловен туризъм. След 2002 г. ловният участък „Буковец“ се стопанисва като държавен дивечовъден участък от „Гимел“ АД, което продължава развитието на ловното стопанство и международния ловен туризъм. Интродуцирани са елен лопатар и муфлон от елитни ловни стопанства от страната и Европа, а за опресняване на кръвта са внесени благороден елен и дива свиня, като известен брой вече са на свобода извън аклиматизационните сгради. Дивечовите запаси представляват интерес за много ловци от Германия, Австрия, Франция, Испания, Люксембург, Швейцария, САЩ, Турция и Русия, които остават с добри впечатления от проведения лов и придобитите трофеи.

Юбилейната трофейна изложба е подредена с помощта на община Елена и Ловно стопанство дивечовъден участък „Буковец“, със спонсорството на местни дърводобивни и дървопреработващи фирми и частни лица. Павилионът е построен с доброволен труд на съюзни членове ловци. Едновременно с нея е уредена и изложба със снимки, документи, разрешителни, интересни факти от 120-годишната история на дружеството, сред тях и снимки на Атанас Буров и Емилиян Станев, които често ловували в Еленския балкан.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.