Южна Корея търси български IT спецове

Снимка: Цветан Томчев, архив

Президентът Мун Дже-ин потвърди интереса към проекта АЕЦ “Белене”

България била лидер на балканските страни, благодарение на Борисов

Южна Корея иска български IT спецове, тъй като били чували колко добри са нашите кадри. Това каза президентът на Република Корея Мун Дже-ин след среща с премиера Бойко Борисов. По думите му трябва да има по-тясно партньорство в туризма, защото корейските туристи в България се увеличават, а самият той е впечатлен от Несебър.

“Сега нашата задача е на основата на изграденото политическо доверие да изпълним със съдържание и конкретика практическите резултати”, изтъкна премиерът през последния ден от официалната си визита в Сеул.

В Президентския дворец Борисов отбеляза, че за страната ни е приоритет привличането на корейски инвестиции и разширяването на българския износ за Република Корея. Той допълни, че разчитаме на съдействието на президента Мун и ръководеното от него правителство за насърчаване на корейския бизнес да обърне поглед към България.

По отношение на ситуацията на Корейския полуостров, министър-председателят заяви, че българската позиция е последователна и категорична и е в подкрепа на намирането на мирен изход по дипломатически път.

“За първи път министър-председател на България посещава Корея, откакто установихме дипломатически отношения през 1990 г. Визитата ви има голямо значение, тъй като догодина ще отбележим 30-годишнина на двустранните ни отношения”, изтъкна Мун Дже-ин.

Корейският президент заяви, че България е лидер на балканските страни, благодарение на отличното ръководство на министър-председателя Бойко Борисов. Мун Дже-ин отбеляза също постигнатия икономически растеж на страната ни сред държавите членки на ЕС, както и високата оценка за проведеното Българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

“Двете страни имаме голям потенциал да разширяваме практическото сътрудничество в областта на търговията, инвестициите, енергетиката, отбранителната промишленост”, акцентира президентът на Република Корея.

Премиерът Бойко Борисов и президентът Корея Мун Дже-ин обсъдиха и желанието на корейската страна да участва в проекта за изграждане на АЕЦ “Белене”. Южна Корея, която е по-малка по териотиря от България има 21 АЕЦ-а.

Мун Дже-ин изтъкна, че стокообменът между двете страни нараства и пое ангажимент да рекламира България, защото тя привлича корейските компании с добри условия за бизнес и ниското данъчно облагане.

В края на визитата си Борисов беше на работен обяд с Корейско-българския комитет за икономическо сътрудничество. Домакини бяха вторият ни почетен консул Чой Канг-йонг и председателят на Корейско-българския комитет за икономическо сътрудничество Хюн-юл Чой. Най-интересното е, че господин Чой разказа, че искал да научи приветствието си на български език, научил един абзац и се отказал, защото му било трудно. Успя да каже “Добре дошли” и традиционното “Наздраве”.

Коментари

Задължително поле