Южноафриканският иде, ваксинa не го лови

Щамът на Covid-19, идентифициран в Република Южна Африка, може да превъзмогне антителата, които го атакуват при лечения с кръвна плазма от излекувани пациенти.

В България все още не е регистриран новият вариант на вируса

Moderna и Pfizer обявиха, че създават нови препарати срещу мутацията

Щамът неутрализира и антителата

По-заразен, по-смъртоносен и неуловим за ваксините е южноафриканският щам. С тези характеристики мутацията тревожи здравните власти в целия свят. Притеснен се оказа и българският държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Аз се притеснявам повече от южноафриканския щам на коронавируса, отколкото от британския. Той е по-неприятен, тъй като предизвиква по-тежко заболяване, има по-голяма смъртност и намалява средната възраст”, заяви по Нова телевизия доц. Ангел Кунчев. Той увери, че в България също ще се проведе изследване, което да провери за наличието на варианта.

“В България южноафрикански щам все още не е засечен”, каза пред “Труд” шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Три независими научни проучвания, на т. нар. южноафрикански щам, установиха, че този вариант се измъква от защитата на ваксините. Резултатите са обезпокоителни, коментира д-р Румен Хичев, който е ръководител на звено за борба с коронавируса в министерството на здравеопазването в САЩ.

Вариантът 501Y.V2 (или южноафриканският щам) е 50 на сто по-силно заразен от първоначалния щам на коронавируса. Той вече е разпространен в поне 20 страни по света, след като е докладван в СЗО през декември миналата година. Учени от университета “Рокфелер” в САЩ и Националните здравни институти алармираха, че предварителните резултати от изследванията показват, че до голяма степен тази мутации на коронавируса неутрализира съществуващите ваксини. Установено е, че новият вариант на COVID-19, идентифициран в Южна Африка, може да неутрализира и антителата, които го маркират при лечение с кръвна плазма от излекувани пациенти.

“Тъй като срещу щама в Южна Африка ваксината създава по-ниски нива на антитела в сравнение с щамът, който циркулира във Великобритания, Европа и САЩ, искаме да бъдем внимателни и това, което направихме е да обявим, че пускаме нова ваксина, която съдържа щама открит в Южна Африка.” Това съобщи в сряда Стефан Бансел, главен директор на Moderna, цитиран от Bloomberg. Той увери, че ваксината ще стане бързо, защото при иРНК технологията не е трудно да се направи надграждане около платформата.

В четвъртък и главният изпълнителен директор на Pfizer Албърт Бурла обяви, че компанията работи по ваксина за южноафриканския щам.

След брифинг в Брюксел

ЕК ще мисли за анални проби за COVID-19

Въпрос на журналист вкара говорителите в конфузна ситуация

Ако науката ни отведе до задника, ще го обмислим

Пробата се взема с клечка с дължина 3 до 5 сантиметра.

Европейската комисия “ще следва науката”, стане ли въпрос за възможното препоръчване на използването на тестове за коронавируса, които се вземат от аналното отверстие. Това стана ясно на редовен технически брифинг в Брюксел в четвъртък, след отговор на официален представител на ЕК на журналистически въпрос на австрийски журналист.

Оливер Грим попита говорителите на Еврокомисията дали изпълнителният орган на ЕС планира да включи в препоръките си за тестване за COVID-19 в държавите членки и вземането на анални проби, подобно на практиката, въведена в няколко града в Китай, откъдето първоначално произхожда заразата. Въпросът предизвика смут у официалният пресаташе на ЕК Ерик Мамер, който със смях и репликата: “Всички имаме интерес от това” прехвърли топката на колегата си Щефан де Кеерсмакер. Последният заяви че ЕС „ ще стигне до там, докъдето ни отведе науката”.

“Тоест ако науката ни отведе до задника, ще го обмислим. Но не смятам че мога да добавя повече по този въпрос”, каза Де Кеерсмакер допълвайки: “Надявам се не очаквате технически брифинг и по този въпрос.” На следващ въпрос дали “следването на науката” означава, че ще се вземат предвид китайските данни, че аналните проби за COVID-19 са по-точни в идентифицирането на заразата Де Кеерсмакер уточни въпросът за видовете тестове е от компетенции на здравните органи на държавите членки, докато ЕК издава единствено препоръки.

Информацията за “аналните тестове срещу COVID-19” излезе преди два дни от агенция Ройтерс, която цитира официална информация от китайските власти. Ройтерс цитира случай, в който китайски гражданин със симптоми тестван с проба от гърлото, дала негативен резултат, е дал положителен резултат за коронавирус след такава взета от носа и ануса.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве