Юни е бременен с купон и халтура

Раждането обаче ще е след около девет месеца

Мрънкане до Бога, на високи честоти

С повече от 30 години опит в модата и живота на висшето общество, Евгени ще отразява за вас горещите моменти от живота на богатите и известните. Лорд Минчев ще се изказва по злободневни теми, ще посочва модните личности на деня, ще бъде в началото и края на червения килим...

Никой не знае още дали септември ще бъде май или пък дали август ще е септември. Народната култура се сцепва по шевовете си и по... шефовете си, които изтънели от различно износване, са готови за кръпки.

Кръпката на българската култура е огромна, а с пандемията и съпътстващата я изолация се нуждае направо от нова дреха. Но новите дрехи на царя са не само прозрачни, те са призрачни и отсъстващи. Бивши и настоящи представители на същата тази култура си разменят плесници по телевизиите, докато онлайн критиците, да не кажа кибиците, не подкрепят ни едните, ни другите.

Мрънкане до Бога прочетох, но не видях нито един митинг пред министерството на културата, нито пред парламента. Екранните културни дейци, като едни истински тулупи, замениха екрана с дивана. А там, на дивана, публиката от майка, татко и жена е толкова благодатна, че забравят, че е безплатна.

Агресивната пасивност на воините на културата, нещо подобно на съпротивата от сериала „Ало, ало”, е така смехотворна, така дълбоко непривързана с най-съкровените вени на истинското, на дълбокото, че ако питате мен не заслужава и цент. Но точно дрънченето на стотинките привлича свикналите на мрънкане треторазрядни музиканти, актьори, изпълнители изобщо. Звездите в тези области мрънкат, но на по-високи честоти, колкото да отбележат отношение, което е всъщност високомерен и презрителен бюлетин за съпричастност. Те знаят, че когато всичко се оправи, сцените първо ще възнаградят тях, както са ги възнаграждавали и досега - заради таланта или заради пробивността им. Не помним ли много народни и заслужили артисти, чиито вопли кънтяха в ушите ни, вопли по пенсии, надбавки, срамни вопли за недостиг и прочие. Същите, които получиха с привилегии апартаменти, заслуги, постове.

Достойните не мрънкат, защото знаят, че с труда си са печелели и ще печелят. Достойните не заемат кресливите кресла на кресливите утринни и следобедни студия. Достойните ще създават онова, от което ще се препитават занапред, ще се погледнат в огледалото и няма да видят бедняка, няма да видят отчаянието, а ще видят бъдещето, каквото и да е то. Ако си достоен и бъдещето ти ще е достойно. След всичко това, едва ли бих посетил един театър, едва ли бих аплодирал актьор или изпълнител, подал се на тази истерия, която е просто история.

История на едно заболяване, най-вече изтъкнало алчността, липсата на разум и адекватен подход към ситуацията, към себе си, към формите на оцеляване. Аз смятам, че юни вече ще бъде бременен с култура и халтура. Но бебетата се раждат след девет месеца. Някои и след седем. Ще посрещнем с обич и надежда тези бебета, когато и да се появят на бял свят. Но нека сме готови с подготвеността на родители да ги износим, приемем, възпитаме и отгледаме. Така е и с културата, която не е само цигу-мигу и нечленоразделни крясъци от сцената. Тя е културата, която ни изпълва и отговаря за всичките ни постъпки и реакции.

 

Fashion idol

Анжелина Джоли

Истински подарък за Вселената, със своя талант на актриса, Анжелина Джоли съчетава това с ролята си на модна икона. Днешната визия съчетава блясъка на 60-те с насоките на арт деко, плува във водите на Либераче, без да съдържа онова ласвегаско поощрение на кича. Всеки отделен елемент възхищава, води към одобрение към следващия, макар индивидуално, всеки детайл може да се разглежда и като част от лампион в критичните очи. Водопадите от тюл по раменете доизграждат усещането за „Междузвездни войни”, но фантастичните акценти са приобщени стилно от покоряващият чар на актрисата. Обеците издължават лицето, докато прическата изглежда скрита от погледа, за да даде предимство на всичко останало.

 

Благотворителност

Роксана Кирилова с лична кауза

Дори и по време на социална изолация Мисис България Роксана Кирилова продължава да работи в полза на хората в нужда и да подпомага нови благотворителни каузи. Тя неведнъж е заявявала своята нетърпимост срещу домашното насилие и е подкрепяла жертвите на насилие, като майка, жена и публична личност. По време на извънредното положение, Роксана Кирилова се включи в кампанията на Фондация П. У. Л. С за набиране на хранителни продукти и парични средства. „За мен тази кауза е много лична. Насилието в семейството и в обществото е реалност. В много случаи то е ежедневие и опасно за живота на потърпевшите. Трябва да се реагира преди да е станало твърде късно”, казва Роксана, която освен благотворител е и уважавана бизнесдама.

 

Рожден ден

Нешкова и Икономов празнуват тихо

Изолацията осуети общата празнична вечеря на музикалното семейство Мая Нешкова и Кирил Икономов. Родени през няколко дни в рамките на май, звездите на българската естрада се лишиха от предвиденото пищно парти, следвайки препоръките около извънредното положение. Така планираната вечеря с дъщерите им и неколцина приятели мина в обичайна вечер, в която бяха вдигнати много наздравици. Преди смрачаване Мая и Кирил се показаха на балкона с чаша бяло вино, за да благодарят на малка група почитатели, които настояваха да оставят букетите си поне на прага на апартамента им. С весели възгласи хората поздравиха любимците си, което събра още повече хора на оживената улица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл