На 16 декември 2018 да почерпят

Пътят на Петър през огън и лед Авантюристът се готви да покрие „Тройната корона” през март

Червеното цвекло нормализира кръвното налягане Подходящи за консумация са и листата

Арестувани са четирима души, включително двама полицаи, за „обида на турското знаме и нация”

Млада жена бе блъсната на пешеходна пътека в центъра на столицата

ЕС призова Турция да се въздържа от всякакво едностранно действие в Сирия

Банско е № 1 и ще остане № 1, заяви Цветан Цветанов на официалното откриване на сезона в курорта

Спешна среща между Спас Русев и Славиша Стоянович

Президентът Радев в Йордания: Не трябва да се инвестира само в магистрали, а и в човешки капитал и научно сътрудничество

Коледата невъзможна за „Левски“, „сините“ пак трагични далеч от „Герена“

Десислава Радева за полицейска проверка през февруари: Стоях в колата на НСО ни жива, ни умряла Тежковъоръжени жандармеристи дърпали шофьора й за ревера

Пилот загина, след като изтребител се разби при кацане в Украйна

Порошенко обяви създаването в Украйна на автокефална православна църква

Цветан Цветанов се срещна с кмета на Банско Георги Икономов

Вижте от птичи поглед как върви строежът на хотел Hyatt Regency в София

Яворов и Лора със знак от отвъдното

Само 6 години след срещата им през 1906 г. Лора посяга на живота си. След нея това прави и Яворов.

Над забравените им гробове дървета са склонили короните си, както се събират влюбените след смъртта

Душите им се бунтуват, разказват свещеници

Знак от отвъдното пращат Пейо Яворов и Лора Каравелова. Както двама влюбени се събират след смъртта, така над гробовете дървета са склонили короните си едно към друго, казаха пред „Зодиак“ духовници от Централните софийски гробища.

„Това е знак от Яворов и Лора. Това са те двамата, които и след смъртта се събират един с друг“, казват свещениците, които от години наблюдават какво се случва на гроба на влюбените.

Връзката между тях се оказва неразрушима въпреки забравата от държавата и близките, оставили гроба на Лора да буренася изцяло. Според духовниците аналогията с творбата на Пенчо Славейков „Неразделни“ е на място. Точно както в поемата, там, където се погребани влюбените, израстват две дървета:

 

„той израсна кичест Явор, а до него аз Калина;

– той ме е прегърнал с клони, аз съм в него вейки свряла,

За сърцата що се любят и смъртта не е раздяла…“.

 

Лора и Яворов обаче се бунтуват повече от век, разкриват свещениците. „Гробът на поета е цял, но на Лора е ограбен и обрасъл в бурени. Никой не ги поддържа въпреки обещанията, затова душите на двамата не са в покой“, категорични са те.

Такива подозрения имат и от управата на гробищния парк. Признават, че никой не идва на гробовете на влюбените и никой не се интересува в какво състояние са и било срамота.

Това е едно от местата, които тънат в най-голяма забрава, въпреки че само преди година от общината обещават да възстановят открадната плоча на Лора и да поддържат ред.

Докато последното жилище на Яворов е достъпно, това на възлюбената му е обрасло до неузнаваемост, видя „Зодиак“.

Все още се чака реакцията от потомците й, чието задължение е да се грижат за гроба. Пак преди година тръгна и подписка за възстановяването му, но и от нея резултат няма.

 

 

Гробът на поета (вляво) се поддържа за разлика от тои на Лора, който е обрасъл до недоузнаваемост (вдясно).
Гробът на поета (вляво) се поддържа за разлика от тои на Лора, който е обрасъл до недоузнаваемост (вдясно).

 

Единствено символите на паметника на Яворов подсказват, че в буренясалото място до него може би почива музата му.
Единствено символите на паметника на Яворов подсказват, че в буренясалото място до него може би почива музата му.

 

Съдбоносната среща край Драгалевския манастир

Пейо Яворов и Лора Каравелова се запознават на излет до Драгалевския манастир през лятото на 1906 година. Въпреки взаимния им интерес, между тях не се получава нищо заради любовта на Яворов към Мина. Съдбата обаче се намесва решително и свързва бившия телеграфист с наследницата на славен род. От края на 1910 г. Лора Каравелова играе решителна роля в живота на поета. Именно тя поема инициативата за тяхната връзка и скоро двамата се превръщат в най-ярката двойка на софийското общество.

Постепенно обаче любовта започва да отстъпва пред ревността, домашните сцени и скандали стават техен редовен спътник. В една фатална нощ на 1913 г. Лора взема револвера на Яворов и се прострелва в гърдите. Яворов също натиска спусъка, но оцелява. Само година по-късно револверът отново е в ръцете му и този път поетът ще последва своята любима в смъртта.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. “У нас за културата ни няма пари както няма пари за нищо,защото са окрадени.Как преди 30 години имаше пари за всичко,а сега все няма.“ Така е:) Този ВЪПРОС се задава от все повече и повече хора и вече не е лесно да се лъже, че…хмммм няма.. Да преди 26 г все се намираше и имаше, защото по-малко се крадеше..Яворов и Лора са велики, въпреки че наши любими бяха Две хубави очи….Поклонение пред гроба на великия Яворов трябва да се организира от училищата, както преди време се организираха за нас, подобни посещения до къщите, лобните и родните места на Велики Българи:) Ходехме с удоволствие целия клас и пазим чудесни спомени:)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.