Януарските сметки за ток на ЧЕЗ са 23-70% по-високи от декемврийските

При клиентите, които се отопляват на ток, януарските сметки варират от 120 до 560 лева, тоест има нарастване спрямо декември 2016 година от порядъка 23-70%. Това съобщи пред БНР Димчо Станев от дирекция "Обслужване на клиенти" в ЧЕЗ.

В определени дни от януари, който беше с 5 градуса по-студен от миналогодишния януари, е бил постигнат 20-годишен рекорд в потреблението за територията на Западна България, посочи той.

Станев се позова на 9 произволно избрани сметки за ток, от които 4 на потребители, които се отопляват на парно, и 5 на такива, които използват за отопление ток. При клиентите на парно – ако средната сметка за януари 2016 година е била между 36 и 48 лева, а за декември 2016 между 31 и 67 лева, то за тазгодишния януари се очаква да бъде от порядъка на 41-50 лева, поясни Димчо Станев.

Мрежата е преоразмерена и е изчислена да издържи натоварване дори при аварии в топлопреносната мрежа, това увери Васил Василев от дирекция "Експлоатация и поддръжка" в "ЧЕЗ Разпределение". Той коментира ситуацията след мащабните аварии в мрежата на "Топлофикация" от последните дни и преминаването на редица абонати на топлинното дружество на отопление с ток.

Повечето аварии, свързани с прекъсване на тока, се локализират и отстраняват до два часа от възникването им, стана ясно още от думите на Василев.

Той съобщи, че аварийността в мрежата на ЧЕЗ през уикенда е била в рамките на нормалното за този период на годината. В София е имало няколко аварийни ситуации, повечето от които са били локализирани в рамките на два до три часа, а при подмяна на трансформатор определени райони са били без ток по-дълго – до няколко часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България