Япония обмисля да въведе извънредно положение заради COVID-19

Японският премиер Йошихиде Суга каза днес, че правителството обмисля да обяви извънредно положение за района на Токио, защото броят на случаите на коронавирус се увеличава и натоварва здравната система, предаде Ройтерс.

На 31 декември Япония регистрира рекордните 4520 нови случая, което накара Токио и три съседни префектури да поискат от централното правителство да обяви извънредно положение.

Като временна мярка бе поискано от ресторантите и заведенията за караоке да затварят в 20 часа, а не както досега в 22 часа. Търговските обекти, които продават алкохол, трябва да затварят в 19 часа.

"Дори в трите почивни дни около Нова година броят на случаите не спадна в района на Токио", каза Суга на първата си пресконференция за 2021 г. "Мислим, че е необходимо по-категорично послание", добави той.

Това ще е вторият път, в който в части от Япония е обявено извънредно положение заради пандемията от COVID-19. Първото трая над месец през пролетта, когато училища и бизнеси, които не са от първа необходимост, бяха затворени.

Япония разчита на доброволни затваряния и ограничения на пътуванията, вместо на строги карантинни мерки, каквито има на други места по света.

Въпреки че броят на инфекциите в Япония бледнее пред този в Европа и двете Америки, Суга е изправен пред предизвикателството да бъде домакин на Олимпийските игри в Токио това лято, след като пандемията наложи миналата година първото в историята отлагане на игрите.

Коментари

Задължително поле