Япония разработва бомби със свръхзвуково планиране

Министерството на отбраната на Япония разработва с ускорени темпове бомби със свръхзвуково планиране, предназначени да достигнат цели на големи разстояния, пише вестник The Japan Times.

Според вестникa те се очаква да бъдат пуснати в експлоатация през 2026 г. - седем години по-рано от планираното.

Планиращата бомба ще бъде пусната като глава на ракетата и ще се отдели от нея на голяма надморска височина. Бомбата ще се приближи до целта със свръхзвукова скорост, което ще направи задържането й изключително трудно, според японското отбранително министерство.

Ракетите с планиращите бомби ще бъдат пускани от мобилни наземни инсталации. Обхватът им на действие все още не е известен, но според вестника той ще бъде много голям. Това дава възможност да се използват като офанзивни оръжия, което противоречи на мирните разпоредби на японската конституция, отбелязва вестникът.

Ракети с такива бомби са предназначени преди всичко да бъдат разположени на островите в Източнокитайско море. Токио не изключва в тази връзка конфликт с Пекин, който твърди, че е разположения в този район архипелаг Сенкаку (островите Дяоюдао, според Китай), който сега е под контрола на Япония. В допълнение към планиращите бомби, Токио също започва да развива своя собствена свръхзвукова крилата ракета, която ще е трудно откриваема за радарите на евентуален враг.

Коментари

Задължително поле