Япония ще изолира нова мутация на COVID-19, за да я проучи

Снимка: Pixabay

Япония се опитва да изолира нова мутация на коронавируса, която беше открита при четирима души, пристигнали в страната от Бразилия, за да може да я проучи по-добре, съобщи Франс прес.

"За да изучим по-добре мутацията, най-напред трябва да я изолираме", заяви пред АФП представител на японското здравно ведомство. По неговите думи това ще отнеме няколко седмици, дори месеци, и засега не могат да бъдат дадени повече подробности относно варианта.

Япония обяви в понеделник, че е открила новата мутация на коронавируса, без да може каже дали тя е по-заразна от установените досега негови мутации по света. Преносители са били двама възрастни и две деца, пристигнали в страната на 2 януари от Бразилия.

Едно от тези лица, мъж на около 40 години, е бил хоспитализиран заради затруднено дишане. В същото време една жена и едно от децата, момченце, развили умерени симптоми. Четвъртото лице, момиче, се оказало без симптоми. Япония предупреди през уикенда Световната здравна организация за новия вариант. Японският институт по заразни болести уточни, че новооткритата мутация има общи черти с вариантите, които се появиха в Обединеното кралство и в Република Южна Африка.

Коментари

Задължително поле