Японското правителство одобри рекордни разходи за отбрана

Япония

Японското правителство одобри днес рекорден бюджет за отбрана, който бележи увеличение от почти 12 процента за седем години, част от усилията на Токио да противодейства на нарастващата военна мощ на Китай в Източнокитайско море и да се защити от заплахата, която представляват севернокорейските балистични ракети, предаде Ройтерс.

Бюджетът за финансовата година, започваща на 1 април 2019 г., ще бъде увеличен с 1,4 процента на 5,26 трилиона йени (48 милиарда долара). Исканият бюджет изисква одобрението на парламента, където управляващата партия има мнозинство.

Най-големият разход е първоначално плащане от 176 милиарда йени за две американски наземни системи за противоракетна отбрана "Иджис ъшор", способни да проследят и прехванат балистични ракети в космоса. Япония ще похарчи също 68 млрд. йени за шест изтребителя Ф-35.

В средносрочния си план за осигуряване на отбранителна техника миналата седмица Токио обяви, че през следващите седем години ще поръча по-модерни изтребители "стелт", включително версии с късо излитане и вертикално приземяване, за да подсили отбранителните си способности на своите острови на границата на Източнокитайско море.

Коментари

Задължително поле