Японци откриха чужди примеси във ваксини на "Пфайзер"

Японски експерти са открили чужди вещества във ваксината на американско-германския консорциум Pfizer/BioNTech, която се използва за имунизация на населението в японския град Сагамихара (префектура Канагава). Това съобщи във вторник телевизионният канал NHK.

Отбелязва се, че медицинският персонал на три различни места е идентифицирал 18 дози от ваксината, съдържащи частици с неизвестно бяло вещество. Във всички случаи тези дози не са били използвани. Друг подобен случай на откриване на чуждо вещество във ваксината на Pfizer е регистриран ден по-рано в град Камакура. Властите в двата града поискаха от производителя да извърши разследване.

По-рано Министерството на здравеопазването на Япония обяви спиране на употребата на около 1,63 милиона дози ваксина от американската компания Moderna. Замърсените с примеси ваксини са произведени в Испания. Към момента на публикуване на изявлението на Министерството на здравеопазването местните власти вече бяха приложили около 170 хиляди дози от препаратите, в които бяха намерени примеси.

Проучване на японската фармацевтична компания Takeda Pharmaceutical установи, че частиците са части от оборудване за производство на неръждаема стомана. Беше отбелязано, че те не представляват заплаха за човешкото здраве, дори ако попаднат в тялото заедно с ваксината. Към днешна дата има три известни смъртни случая сред хората, ваксинирани с препарата Moderna от тази партида. При всички тях японското министерство на здравеопазването не установи връзка между причината за смъртта и ваксинацията с препарат от замърсената партида.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия