Ясни правила за петролните бази

В държавните бензиностанции ще може да зареждат и коли на ток.

Искане на бизнеса

Ще зареждат и коли на ток

Данъчните складове ще трябва да предоставят свободните си капацитети на всеки търговец на горива, който пожелае да ги използва. Това гласят промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, които бяха приети на първо четене от енергийната комисия към парламента. По време на заседанието Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация поиска да бъдат разписани точни условия, при които данъчните складове няма да могат да отказват съхранение на горива, за да не се стигне до отнемане на лицензи.

Ще бъде създадена Държавна петролна компания, която ще изгражда данъчни складове и бензиностанции, гласят промените в закона. За целта тя ще може да създаде търговски дружества, които ще работят на пазарен принцип.

В държавните бензиностанции ще може да зареждат и коли на ток. Още при представянето на законопроекта стана ясно, че ще бъдат създадени около 100 държавни бензиностанции на основните пътища и в населени места в цялата страна. Това ще доведе до намаляване на цените за крайния потребител, каза зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова.

Коментари

Задължително поле