Ястия за топло време

Наред с разнообразните салати, които слагаме на трапезата в топлото време, са подходящи и леки, предимно зеленчукови ястия. Тяхното приготвяне е бързо и лесно, повече време отнема измиването, обелването и нарязването на продуктите. Зеленчуците се комбинират отлично със сирене, течна сметана, кашкавал и яйца. От месата са за предпочитане пилешко, пуешко и заешко, като по-леки и лесно усвояеми от организма. И не забравяйте да пиете повече течности!

Супа от броколи

броколи супаНеобходими продукти:

Една връзка пресен лук, нарязан на ситно

1 глава броколи, нарязани на малки розички

1200 мл пилешки бульон

3/4 ч.ч. брашно

1 ч.л. сол

1/4 ч.л. черен пипер

1/2 ч.ч. бяло шампанско

Начин на приготвяне:

В тенджера с разтопеното масло задушете ситно нарязания пресен лук и брашното, докато придобие лек златист оттенък. На тънка струйка, като разбърквате непрекъснато, добавете бульона, пуснете вътре розичките броколи и оставете да покъкри на умерена температура около 10-15 минути. След като сместа се сгъсти, разредете с половин чаша бяло шампанско и продължете да бъркате в продължение на 2-3 минути. Накрая овкусете със сол и черен пипер.

Тиквички по провансалски

46-2Необходими продукти:

3 тъмнозелени тиквички

3 жълти тиквички

2 топки моцарела

4-5 дребни домата (с диаметър колкото този на тиквичките)

10 с.л. зехтин

3 счукани скилидки чесън

2 ч.л. риган

сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Грилът на фурната се загрява на максимум и тиквичките се оставят да се задушат под фолио за около 10 минути. След това се нарязват на шайби и се нареждат в огенупорна тавичка. Доматите се нарязват на кръгчета, а моцарелата на шайби, след това - на четвъртинки. Поставят се между тиквичките. Зехтинът се разбърква заедно с чесъна, ригана, сол и черен пипер на вкус. Разпределя се върху тиквичките. Ястието се пече 10-15 минути, докато моцарелата се разтопи.

Лозови сарми на фурна

image-content-retsepta-lozovi-sarmi-s-oriz-i-zelenchutsi-middleНеобходими продукти:

1 връзка лозови листа

1/2 кг кайма

1 ч.ч. ориз

1 морков

1/2 глава лук

1 ч.ч. вода

1 ч.л. сол

2 ч.л. целина

4 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Първо се приготвя плънката, като се запържва лукът в малко олио, докато стане златист. Добавя се настърган морков, който също се готви за няколко минути. След това се добавя каймата и се намачква с вилица, докато се раздели на малки парченца. След 3-4 минути се добавят оризът и водата и се подправя със сол и сушена целина. Котлонът се намалява и се оставя водата да се поеме от ориза. Щом водата бъде поета, плънката се сваля от котлона да изстива. През това време се бланшират лозовите листа - потапят се за кратко в гореща подсолена вода. Във всеки лист се слага по 1 супена лъжица от плънката и се завива сарма. Сармите се подреждат в тава, заливат се с чаша вода и се добавят 2-3 супени лъжици олио. Пекат се за около 30-40 минути на фурна, докато водата се изпари. Традиционно се сервират с кисело мляко.

Мусака с тиквички

46-4Необходими продукти:

1 кг тиквички

2 ч.ч. прясно мляко

3 яйца

150 г домати

100 г ориз

2 каф.ч. олио

магданоз

сол

черен пипер

Начин на приготвяне:

Тиквичките се остъргват и се нарязват на кръгчета, посоляват се и се оставят да се отцеждат 10-15 минути. След това леко се запържват в част от мазнината. В останалата мазнина се задушават настърганите на ренде домати. Прибавя се оризът и се поръсва с черен пипер. Залива се с 1 ч.ч. топла вода и се вари, докато поеме водата, след което се разбърква със ситно нарязания магданоз. Тиквичките и оризът се нареждат на пластове в тава, като се започва и завършва с пласт от тиквички. Ястието се залива с разбитите с прясното мляко яйца и се пече в средно силна фурна.

Фаворити на седмицата

Патладжани с кайма и млечно-чеснов сос

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНеобходими продукти:

3 големи патладжана

зехтин

сол

За каймата

700 г кайма смес

1 глава лук

2 скилидки чесън

сол и черен пипер

1/2 ч.л. кимион

1/2 ч.л. червен пипер

връзка пресен магданоз

30 мл зехтин

За доматения сос

600 мл доматен сос

1 скилидка чесън

сол и черен пипер

1/2 ч.л. сух риган

1/2 ч.л. ронена чубрица

1/2 ч.л. сух босилек

1 с.л. заквасена сметана

30 мл зехтин

За млечния сос

1 кофичка кисело мляко

1 скилидка чесън

сол на вкус

60 г масло

1/2 ч.л. червен пипер

Начин на приготвяне:

В тенджера задушете ситно нарязан лук и две скилидки чесън със зехтин и малко водичка, до омекване. Добавете каймата и подправките. Бъркайте, докато се позапържи, и накрая добавете ситно нарязан магданоз. На съседния котлон кипнете доматения сос с малко зехтин, чесън и подправките. На финала добавете заквасената сметана и разбъркайте. Излейте соса в каймата и разбъркайте.

Обелете патладжаните на ивици. Нарежете ги на кубчета и ги оставете да се отцедят. Изпечете ги върху покрита с хартия за печене тава, поръсени с черен пипер, сол и зехтин. Готови са, когато омекнат.

Разклатете затворената кофичка кисело мляко, докато млякото се разбие. Отворете и стиснете в нея скилидка чесън. Добавете малко сол и разбъркайте. В малък съд стопете на слаб огън на котлона 60 г масло и 1/2 ч.л. червен пипер, докато се позапържи. Дръпнете от котлона.

Сглобяване на ястието:

Вземете голямо плато и изсипете каймата с доматения сос в средата. Разпределете патладжаните по ръба на платото. Полейте патладжаните с киселото мляко с чесън и отгоре сипете стопеното масло с червен пипер. По желание може да поръсите каймата с малко магданоз. Поднесете ястието топло, с хляб, който да си топите в соса.

Запечени картофи с броколи и сметана

46-6Необходими продукти:

1 кг картофи

300 г броколи

150 г сирене

80 мл течна сметана

50 г кашкавал

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Картофите и броколите се режат на кубчета и се редят в намазана с малко олио тавичка. Приготвя се заливка, като се натроши сиренето и се смеси със сметаната. Посолява се и с нея се заливат картофите и броколите. Отгоре се настъргва кашкавал и ястието се запича на силна фурна за 35 минути.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме