Задържаха четирима заподозрени за нападението над момче в столичен автобус

550 млрд. долара са вложени в бизнес имоти

Турция купува третия си сондажен кораб от Великобритания

Трус от 4,4 по Рихтер в Калабрия

Кухнята влиза в хола на българина Все по-малко софиянци търсят отделно помещение за готвене

14-дневна изолация и наблюдение за всички, пристигнали от Китай в област Сливен

Nasimo отваря прозореца към детството За първи път: Графити изложба в Националната художествена галерия

Полицията в Германия: Шофьорът във Фолкмарзен е врязал умишлено колата си в карнавалното шествие

Медицинските маски свършиха, минаваме на самоделки Заради паниката няма доставки в аптеките

Спират полети от и до Милано Туроператори връщат пари за предплатени екскурзии

Кога ни се полага работно облекло?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 февруари 2020

Ген. Мутафчийски: Всеки ден ще има брифинг във ВМА за коронавируса

Хибридно гласуване предлага ГЕРБ

Харви Уайнстийн е признат за виновен за сексуално посегателство Грозят го до 25 години затвор

„Я кажи ми, облаче ле бяло“ огласи Европейския парламент (СНИМКИ) Българи от Босилеград представиха изложба за Международния детски великденски фестивал

Изложба от Международния детски великденски фестивал в Босилеград пристигна в Европейския парламент. Младежи от Босилеград и община Бабушница представиха стотици фотографии от фестивала, който тази година навършва 25 години. Евродепутатите от ГЕРБ Андрей Ковачев и Асим Адемов и босилеградското сдружение „ГЛАС“ са инициаторите на това посещение, което срещна младежи от Западните покрайнини с български и чужди представители на Европейския парламент, посолството на Сърбия и други гости.

На откриването на изложбата г-н Адемов благодари на българите от Босилеград за това, че през годините на са забравили България и винаги са я носили в сърцето си. „Не забравихте обичаите, традициите, за което сме ви благодарни и признателни,“ сподели евродепутатът. Той свърза събитието и с предстоящия ни национален празник: „Важно и символично е, че точно тук, в Брюксел, в сърцето на Европа, празнуваме 140 години от Освобождението на България и възраждането на държавността ни. Празнуваме заедно – ние, представителите на България, и нашите сънародници извън границата.“

Асим Адемов не пропусна да добави, че един от основните приоритети на европредседателството ни е интеграцията на западните Балкани и че депутатите ни в ЕП полагат усилия това да се случи по-скоро. „Така че всички ние от Балканите да заживеем в едно общо свободно общество.“

Андрей Ковачев акцентира върху миналото и за това, че факторите, които са ни разделяли, трябва да си останат в миналото. „Ние трябва да помним нашата история, но инерцията от миналото не трябва да засенчва нашето бъдеще.“ И той също отбеляза, че пътят към европейската интеграция би могъл да преодолее въпросната инерция.

„Радвам се, че заедно с нашите приятели от Сърбия можем да се обединим и да празнуваме традициите си и да не оставяме разделителните линии от миналото да бъдат водещи в настоящето и бъдещето ни“, каза Андрей Ковачев. Депутатът призова да работим в полза на гражданите от двете страни на западната ни граница и скоро тази граница да остане просто символична.

Цел на изложбата, по думите на организаторите, е да се засвидетелства съществуването на един „забравен, но уникален град, който със своята си история и съдба е на път да бъде обезлюден и превърнат в град без бъдеще“. Председателят на сдружение „ГЛАС“, което организира фестивала, каза, че е чест за малкия Босилеград да покаже в центъра на Европейския съюз това, което малкият пограничен град прави най-добре. „За нас е чест, че успяхме 25 години без прекъсване да правим този фестивал и да влагаме много любов, защото само така могат да се случат нещата“.

Откриването на изложбата „Босилеград преди и сега – Международен детски Великденски фестивал“ уважиха още евродепутатите Ева Майдел, Владимир Уручев, Светослав Малинов, както и зам.-министърът ни по европредседателството Моника Панайотова. Мария Габриел изпрати поздравителен адрес. В делегацията присъстваха група от заслужили пожарникари от Перник и областният управител Ирена Соколова.

Организаторът Александър Димитров съобщи, че в областта на Босилеград има 36 села, всяко едно с църква, но хората изчезват и районът се обезлюдява. Той призова да работим в посока запазване хората там и запазване българщината – „едното без другото не може и време за губене нямаме“.

Откриването завърши с изпълнение на „Я кажи ми, облаче ле бяло“ от Наташа Стоилкова в босилеградска народна носия, а петдесетината присъстващи получиха подарък мартеничка. Фестивалът тази година ще се проведе между 2-и и 9-и април в Босилеград. Освен концерти, театър, изложби, работилници и т.н., в рамките му се предвижда и посещение на Рилския манастир.

800 деца идват тази година за фестивала

Великденският фестивал, който е най-голямото културно събитие в Босилеград, тази година ще посрещне 800 деца от Сърбия, България, Македония, Румъния, Молдова, Унгария, Украйна, Албания, Гърция и Кипър. Това ще е нов рекорд в броя на децата и на държавите участници на фестивала. Мисията на събитието е да изпраща послания за „любов и разбирателство, съжителство в един по хубав свят, свят без граници и предразсъдъци, свят изпълнен с надежда“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.