Аметистът разкрива невидимото

Попива отрицателната енергия

Поредицата на „Труд” за тайните на камъните продължава с най-обаятелната разновидност на кварца – аметиста. Лилавият минерал е сред най-мощните енергийни камъни. Стимулира творчеството, съзерцанието, медитацията и пророческите сънища. Лекува безсъние и зависимости.

За тези, които се интересуват от тайните на невидимото, които постоянно търсят и се опитват да разберат собствената си вселена, както и Вселената извън нас, които не се страхуват да навлязат във висшите сфери на познанието, аметистът е незаменим помощник.

Той е един от най-силните и най-благите енергийни камъни, който подпомага духовното ни развитие, обира негативната енергия и поглъща ниските вибрации. С негова помощ се работи за отваряне на Третото око или шеста чакра, която отговаря за сънищата, интуицията и ясновидството.

Аметистът е разновидност на кварца. Най-често расте върху непрозрачна сива скала като отделни кристални прозрачни или полупрозрачни образувания. Красивият му цвят – от много бледо до тъмно, почти черно лилаво, се дължи на кобалт, манган и желязо, съдържащи се в камъка. Цветът му се разкрива най-пълно на естествена светлина. Тя подчертава както дълбочината на оттенъка, така и блясъка му.

Търсете австралийски или от Урал

Аметисти се добиват в Канада, Бразилия, Уругвай, Боливия, Аржентина, Замбия, Намибия, Русия и Австралия. Австралийският е най-тъмен и най-рядък. Напълно прозрачните и чисти камъни са най-ценни, като от тях най-скъпият е тъмнолилавият. В Азия има малки находища, но камъните там са от най-високо качество. Високо ценени са и уралските аметисти. У нас също има малки находища на не особено скъпи аметисти в Родопите.

Целебни свойства

Литотерапевти и специалисти в лечението с минерали, твърдят, че аметистът засилва паметта. Той подобрява производството на хормоните, спомага за нормализиране на работата на жлезите с вътрешна секреция и укрепва нервната система. Минералът помага при заболявания на стомаха и червата.

Дарява пророчески сънища

Аметистът, както и планинският кристал помагат за получаване на скрита, тайна информация, но аметистът работи на по-високи вибрации, докато кристалът работи на всякакви честоти. Шестоъгълният кристал плюс връхчето олицетворява 7-те плана на битието и свещеното число 7. Аметистът прочиства пространството около човека. Виолетовият му цвят олицетворява Третото око, затова се твърди, че помага за отваряне не шестата Аджна чакра и дава на притежателя си достъп до по-висшето познание и мъдрост. В древността аметистът е използван за амулет за късмет, предпазващ от черна магия и лекуващ носталгията. Стимулира творчеството, съзерцанието и медитацията, пророческите сънища.

Камъкът е символ на духовната чистота, предаността към идеалите и почтеността на мислите. Подходящ е за хора, които лесно се палят. Ако постоянно носите аметист, той ще пропъди тревогата и агресията, ще ви донесе спокойствие, дискретност и доброта. Носи хармония, предпазва притежателя си от конфликти и кавги. В случай на конфликт камъкът попива отрицателната енергия. Ето защо, ако носите бижу с аметист, е добре да го сваляте по време на кавги. След това трябва да го пречистите, като го подържите 2-3 минути под течаща вода.

Не се подарява на чужда жена

По отношение на любовта и семейството камъкът има нееднозначно магическо значение. От една страна той съхранява любовта. В семейството носи обич и разбирателство. Но може да доведе и до раздори и раздяла, особено ако е подарен от човек, който търси любовта на един от съпрузите. Смята се че минералът ще разпали любов към човека, който подарява камъка. Затова украшение с аметист не бива да се подарява на омъжена жена. Аметистът може да унищожи здрав брак, но няма да донесе щастие на разрушителя.

Ненапразно се казва, че аметистът лекува душата. Той ни освобождава от нервното напрежение и стреса. Човек, който носи непрестанно със себе си аметист, може да победи наркоманията и пиянството, дори да загуби изцяло интереса си към алкохола. За целта трябва да има директен контакт с кожата. Ето още няколко начина на употреба на люляковия минерал.

 

Начин на употреба

Люляковият минерал лекува душата

29-3Стрит на прах

Ако се пие стрит на прах успокоява гастритните болки и лекува черния дроб. Прах от аметист помага и при изгаряния.

За масаж

Масаж с камъка подобрява тена на кожата и намалява бръчките. По този начин може да запази задълго младостта и красотата на собственика си. Синини и цицини минават по-бързо, ако се натъркат с аметист. Помага при заболявания на ставите и увреждане на слуха.

В чаша

Ако оставим аметиста да престои в чаша вода за през нощта, тази вода се пие за пречистване на съдовата система, черния дроб и бъбреците.

При мигрена

Облекчава болките при мигрена – трябва само да се загрее между дланите и да се постави на челото или слепоочията.

Под възглавницата

Но най-силно въздейства при безсъние. Ако сложите аметист под възглавницата си, ще спите дълбоко и без кошмари.

Носете златно бижу

Благородните метали злато и сребро усилват качествата на аметиста.

Златен амулет носи късмет в любовта, а сребърен пръстен с кристала помага за трезвата преценка.

Мъжете трябва да го носят на безименния пръст на дясната ръка, а жените – на лявата.

 

Само Телци не бива да го носят

Смекчава егоизма на Лъва и Овена

29-16Аметист може да се носи от всички знаци, с изключение на Телеца. Камък е на родените през февруари, затова подхожда на Водолей и Риби. Препоръчва се и за родените под знаците на Дева, Стрелец и Козирог. Кристалът увеличава ефекта си върху родените на датите: 3, 12, 21 и 30. Лилавите аметис­ти са благоприятни за Овена и Лъва, защото ги прави по-уравновесени и тушира егоцентризма им при вземането на важни решения.

 

Съвети

Как да познаем дали е фалшив

29-8Аметист лесно се фалшифицира. Ето няколко начина да проверим дали камъкът ни е истински.

1. На цвят

Обикновено цветът на естествения аметист е неравномерен. Дори да е с идеална прозрачност и оцветеност, при оглед с лупа може да се видят малки несъвършенства в камъка. Цветът на аметиста се променя леко, когато се гледа на естествена светлина.

2. Студен е на допир

Поставете го на сгъвката на лакътя. Ако се загрее веднага, значи е синтетичен. Аметистът има слаба топлопроводимост, затова остава по-дълго време хладен.

3. В чаша вода

Ако потопите естествен аметист в чаша студена вода, той ще побелее по ръбовете.

 

Истории

В Елада смятали, че пази от напиване

Облекчава махмурлука

Аметист не е кристал. Тя е изящно момиче, тръгнало да поднесе дарове в храма на Артемида. По нещастно съвпадение богът на виното Дионисий я видял и се влюбил в нея. Аметист не желаела бога, тя бил влюбена в друг, затова го отблъснала. Дионисий станал извънредно напорист, затова девойката се примолила: “Богиньо, защити ме!” Артемида я превърнала в огромен къс красив кристал. Дионисий бил покрусен от постъпката си. Като изкупление облял кристала с най-хубавото си вино. И така аметистът добил лилавия си цвят. А Артемида я надарила със силата да предпазва от опиянение – в чест на бога на веселието.

Но камъкът аметист е кристал от семейство кварцови. От старогръцки името му “аметустос” се превежда като “не пиян”, тъй като елините смятали, че предпазва от въздействието на алкохола, а на сутринта цери махмурлук. Древните гърци украсявали бокалите си с аметист, а по празниците носели пръстени с лилавия камък, за да не се напиват бързо.

Според фъншуй, аметистово дръвче, поставено в югоизточен ъгъл (който е център на богатството), привлича парите в дома. А според аюрведа аметистът дарява благородство, състрадание, надежда и любов. Този камък възстановява баланса на вата и пита, спомагайки за контрол на по-емоционалния темперамент.

 

"ИНТЕРГЕОРЕСУРС" - МИНЕРАЛИ И СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ

ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл. 4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: [email protected]

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях.
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл