Армията в сянката на МВР

Права ли е Световната банка, че персоналът на вътрешното ни ведомство е сред най-добре платените в Европа, или да

Войска се готви 100 години, за да се ползва веднъж

Тези дни Световната банка оповести, че персоналът в българското МВР е сред най-добре платените в Европа. Това сочи доклад за разходите на полицията и пожарната, изготвен от институцията. Световните икономисти са отчели разликите в доходите на глава от населението и са достигнали до извода, че заплатите на полицейските служители са на равнището в Швеция и Словения и по-високи от тези в Дания, Естония, Литва и Латвия. Веднага след това вътрешният министър Валентин Радев каза, че докладът не е съвсем коректен, но се съгласи с констатацията, че трябва да има преструктуриране и съкращения в неговата система.

Добре, нека приемем с условности класирането на заплатите на нашите полицаи в европейската скала. Но в национален мащаб тя е абсолютно вярна. Да речем, че и това не е същността на проблема. Той се крие в обстоятелството, че заплащането на служителите от системата ни за сигурност не е справедливо устроена. Имам предвид двата колоса в нея – армията и полицията. Неоспорим факт е, че от десетина години управленските решения на държавно равнище поставят войската в сянката на МВР. Най-малкият грях на властта е, че нарои на килограм генералите от МВР и службите, които даже не са във Въоръжените сили, за което наскоро писах. Пак да подчертаем, че това е незаконно и безсмислено. Тези приравнени бутафорни висши офицери, на които никога няма да се наложи да ходят на война, по брой са в пъти повече от истинските генерали, които командват войски.

Полицията получи 20% увеличение на възнагражденията, а армията само 10%. Ето конкретните цифри. Основната заплата на главния секретар на МВР е 2247 лв. Той е приравнен на четиризвезден генерал от резерва. Това е най-висшето армейско звание и се полага на един единствен военен - началника на отбраната. Неговата основна заплата обаче е 2209 лв. Разликата е нищожна - 38 лв. Но надолу по стълбата работата става сериозна. Заместник-главният секретар и директорите на главни дирекции в МВР са приравнени на „генерал-лейтенант“ с основна заплата съответно 2029 и 1992 лв. Докато за генерал-лейтенант от армията е 1705 лв. Разликата скача на 324 лв. в полза на МВР. Заместник-директорите на главна дирекция, командирът на СОБТ и ректорът на академията пък са със звание „генерал-майор“ от резерва. И с основна заплата за зам.-директорите - 1845 лв., за командира на баретите – 1694 лв. и за ректора- 1614 лв. Основната заплата на „генерал-майор“ от армията е 1583 лв. А каква е ситуацията в изпълнителните звена? В повечето полицейски структури най-ниската заплата е 1026 лв. В областните дирекции на МВР само срещу графата „стажант“ е записано 821 лв. Заплатата пък на помощен персонал на позиция, да речем „пазач“ и „чистач“ е: начална- 510 лв. и максимална- 588 лв. Докато основната заплата в армията на старшина е 775 лв, на ефрейтор - 700 лв. и на редник - 690 лв. А ето и още едно предимство - курсантите от академията на МВР учат 4 г. за бакалавър, докато колегите им от армейките вузове се потят и залягат над учебниците 5 г.

Интересно защо Световната банка не констатира, че нашите военни са със заплати колкото в Швеция и по-високи от тези в Дания, Естония, Литва и Латвия. Колко ли биха получавали тогава? А подобна аномалия в НАТО няма - полицията да е по-добре платена от армията. Даже в Русия кадровите военни вече са с по-високи доходи от нашите.

На 28 юли 2017 г. министър Валентин Радев изрече следното: „От 2002 г. насам има 2 пъти повече загинали полицаи в страната, отколкото български военни в чужбина. За 15 г. 25 полицаи са загинали, докато изпълняват служебните си задължения. За същия период при мисии в чужбина смъртта си са намерили 13 наши военни. Това са два пъти повече жертви на полицията, без да са на война.“ Радев добави, че това ще е един от аргументите при искането му за увеличаване на заплатите на полицаите. Как не се бях досетил! Предполагам, че това е и разбирането на кабинета, който представлява министър Радев. Ето, полицията воюва с бандитите, работи истински, макар че все гони Митьо Очите. А армията, ами тя какво - много малко мре. Като почнат да гинат повечко, ще й вдигнем парите. Горко на тази държава, когато настъпи момент, в който да се наложи на армията наистина да покаже на какво е способна. Прекомерно висока цена е тази - реките от човешка кръв да отрезвят политически заблуди, не ви ли се струва? Много ми се иска властта да запомни следното: България беше приета в НАТО заради 13-те български войници, които оставиха костите си в пясъците на Иракските пустини. Нека не се заблуждаваме - заради това и нищо друго. Ние не бяхме готови за членство в пакта. Но ни направиха реверанс заради солидарността и саможертвата на тези момчета. Нашите политици забравят, било поради историческо невежество или поради конюнктурни съображения, очевадната аксиома, че националната държава възниква и съществува от древни епохи до наши дни единствено и благодарение само на армията. Всичко друго е функция от това обстоятелство.

След 10 ноември 1989 г. войската у нас бе мачкана безмилостно и жестоко, защото бе нарочена за най-твърдия комунистически бастион от домораслите ни демократи. По времето на т.нар. комунизъм обаче единствено военните се осмеляваха да критикуват Живков. Затова Тато ги мразеше, за сметка на офицерите от ДС. А и той бе служил в милицията, преди да яхне държавата. Военните първи се опитаха да го свалят от власт и да променят курса на водената политика. Спомняте ли си за Горуня и ген. Анев, които през 60- те години крояха планове да свалят вожда? Заговорът им бе разкрит. Горуня бе „самоубит“, а ген. Анев пратен на заточение в Белене. Тогава Първия наредил всички командири, от командир на дивизия нагоре, да бъдат качени на „слушалка“. Тази задача била възложена на една от най- митичните фигури по онова време – Григор Шопов, шеф на ДС и първи зам.-министър на МВР.

А чия беше една от главните заслуги за безкръвното падане на Живков от власт? Я си припомнете! Името на армейски генерал Добри Джуров говори ли ви нещо? Всички политици, изредили се на кормилото на властта през прехода до днес ги нямаше никакви. В годините на прехода армията бе съкратена близо 7 пъти. В зората на демокрацията хиляди военни бяха изритани на улицата. Офицерите бяха принудени да вдигат бариерите, за да се изхранват. А куфарчетата с пари ги разнасяха други - хора, напуснали тайните служби и МВР. Знакови бизнесмени, които ги застигна оловото, бяха от тази система. И немалко живи мафиоти също са от там. Да познавате генерал от армията, станал милионер? Аз – не. Не е зле да направите справка колко беше милицията преди и колко е полицията сега. Дали числеността на МВР е орязана 7 пъти? Вземете и бюджетите на двете ведомства преди 9 г. В номинална стойност от тогава до днес този на вътрешното ведомство е по-висок от военния. Което е само наш патент. Нали си спомняте как Николай Младенов като военен министър сътвори световен абсурд - предложи бюджетът за отбрана да се свие с 40%. И моля, не ми сочете сегашните проекти за превъоръжаване на войската за 4 млрд. лв., чиято реализация предстои. Защото са закъснял жест на гузна съвест. Те са като козметика, която прикрива недъзи, но не те прави по–красив. Сега се каним да купим 8 самолета от нов боен тип и после още толкова. Тези 16 изтребителя стигат само за „еър полисинг“- колкото да си пазим небето от някой досадник. Достатъчни са само за възпиране на умишлено или случайно отклонил се към въздушните ни граници военен или граждански полет. А това е чисто полицейска функция. За възпираща въздушна операция, която да брани държавата по въздух и суша, трябват няколко пъти по 16 многоцелеви изтребителя. Нещо, което нямаме и скоро няма да го имаме. За да превъоръжим изцяло армията си по съвременните стандарти на НАТО, ни трябват не 4 млрд. лв., а поне 40 млрд.

Преди години поляците искаха да изхвърлят всички съветски оръжия, които имаха и изчислиха, че ще са им нужни $48 млрд. за да ги заменят със западни, което поохлади мераците им. Затова да намалим фанфарите, че армията ни се къпе в любовта на властта. Стореното е постфактум. С голямо закъснение. А това ще ни струва значително по-скъпо. Източна мъдрост гласи, че армия се готви 100 г., за да се ползва веднъж. Ние нашата я рушихме 30 г., дано не се наложи да ни потрябва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи